A gyerekek egészsége romokban, Magyarország egyedül a szégyenpadon – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden ötödik diák dohányzik legalább hetente egyszer, és minden tizedik tanuló használt már nyugtatót vagy altatót élete során úgy, hogy valójában nem volt rá szüksége. Egyebek között ezek derülnek ki a Hintalovon Alapítvány 2023-as felméréséből. Kiderült az is, hogy a 15-19 éves diákok 40 százaléka volt már részeg, ez is jelentősen magasabb szám a korábbi évek adataihoz képest. A felmérés kimutatta azt is, hogy általában romlik a gyerekek egészségügyi állapota, közben pedig a házi gyermekorvosok száma is csökkent. Jelenleg több mint 100 ezer gyerek lakóhelyén nincs gyermekorvos. (rtl.hu)

Nem megy el a Fidesz-KDNP az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésre. Az ellenzéki pártok azt szerették volna, ha az országgyűlés határozati javaslatban elítéli a külügyminisztérium elleni orosz kibertámadást. Azt is kezdeményezték volna, hogy Sulyok Tamást fosszák meg a köztársasági elnöki tisztségétől. Az orosz hekkertámadásról itt írtunk bővebben. Sulyok Tamással szemben pedig a DK lépne fel. Dobrev Klára, a párt EP-listavezetője szerint a köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki a kétezres évek elején ügyvédként pénzért játszott át magyar termőföldet külföldieknek. A rendkívüli ülést a fideszes Kövér László, a parlament elnöke péntek este nyolc órára hívta össze. A Fidesz sajtóosztálya a távolmaradást azzal indokolta, hogy a kezdeményezés egy bohózat, amiben nem kívánnak részt venni. Az ülés így várhatóan határozatképtelen lesz. (atv.hu)

A Parlament ülésterme. Kép: Wikipedia

Az Európai Bizottság lezárja az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben. Így már csak Magyarországgal szemben tart ez az eljárás. A Bizottság szerint Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata. A hetes cikkely akkor lép életbe, ha az EU egy tagországa súlyosan és módszeresen sérti az unió alapértékeit. Végső esetben ez azzal is járhat, hogy az érintett országnak felfüggesztik a szavazati jogát. (MTI)

Megszüntették a zaklatással vádolt egykori olimpiai bajnok kajakedző, Csipes Ferenc felfüggesztését. Mindezt azután, hogy Csipes bocsánatot kért a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danutától, aki elfogadta a bocsánatkérést. Kozák azt válaszolta, hogy így majd tudják folytatni a közös munkát. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ezzel lezártnak tekinti ezt az ügyet. Mi is megírtuk nektek, Kozák azzal vádolta meg Csipes Ferencet, hogy szóban bántalmazta őt, sértegette és molesztálta. (MTI)

Kozák Danuta. Kép: Wikipedia

Újrakezdenék a búvárhajós expedíciókat a Titanic roncsaihoz. A szervező Triton Submarines nevű cég azt mondja, hogy akkor indulnának útnak, ha a szakemberek biztonságosnak nyilvánítják a búvárhajójukat. Júniusban lesz egy éve, hogy egy másik cég, az OceanGate turista-expedíciójának összes tagja életét vesztette miközben a Titanichoz merült. A baleset oka az volt, hogy a Titan nevű búvárhajó nem bírta az óriási víznyomást. A Titanic nevű luxus óceánjáró 1912 áprilisában süllyedt el, a roncsai 3821 méter mélyen fekszenek az Atlanti óceánban, 900 km-re Kanada partjaitól. (bbc.com)

A Titanic roncsa. Kép: Wikipedia

Óriási feltűnést keltett a közösségi médiában Kefir, a Maine Coon fajtájú cica. Amikor a gazdája róla posztolt, sokan azt írták a kép alá, hogy valószínűleg ez a világ legnagyobb macskája. Sokan azt is kétségbe vonták, hogy macska-e egyáltalán, albínó pumának vagy hiúznak gondolták, de olyan is volt, aki szerint valami ritka kutyafajta lehet a képeken. A Maine Coon egyébként tényleg a legnagyobb háziasított macska, a testtömege átlagosan tíz-tizenkét kiló, a hossza egy méter is lehet. Az Oroszországban élő Kefir a gazdája szerint rendkívül okos és barátságos, és bármikor hagyja magát megsimogatni. (dailystar.co.uk)

Kefir, a világ legnagyobb macskája kép: Instagram/yuliamnn

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.