A Google a barátod, megírja a leckédet, és néha átver

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jön a Google saját mesterséges intelligenciája (MI), amely Gemini névre hallgat. A szoftver a cég mobiljaiba is bekerül majd. Sajátossága, hogy nemcsak szöveget tud értelmezni, hanem hangokat, képeket, videókat és programozási nyelvet is.

A Google egyik példája szerint a Gemini képes arra, hogy értelmezzen egy matekfeladatot, annak a megoldási kísérletét, majd megmondja neked, hol hibáztál. Tehát olyan, mint egy saját magántanár. Természetesen kérdezhetsz is tőle, ha valami még mindig nem világos.

Ez lépéskényszerbe hozza az iskolákat, hiszen egy idő után nem lesz értelme feladni matekpéldákat, mert azokat úgyis mindenki a géppel csináltatja meg. Ettől még hasznos érteni a megoldást, de értékelni már nem lehet a házi feladatot.

Barba-trükk

Sajnos a bemutató után rögtön kiderült az is, hogy a Google kicsit csalt a bemutatón. A videón úgy tűnik, mintha a kezelő szóban irányítaná az MI-t. De igazából írott szöveggel vezérelték, és utólag vágták össze a filmet. 

A mesterséges intelligencia rendkívüli változásokat okoz hamarosan nemcsak a tanteremben, hanem a gazdaságban is, és rengeteg pénz is múlik rajta. Nem csoda, hogy a versengő cégek kisebb-nagyobb csaláshoz folyamodnak. 

Nem is újdonság: Kempelen Farkas osztrák-magyar tudós 1769-ben készítette el a Török nevű sakkozóautomatáját. Erről később kiderült, hogy egy kistermetű, de jó képességű sakkjátékos rejtőzött benne.

Az igazán érdekes az lesz, amikor nem a Google csapja be a közönséget a robotjával, hanem a robot a Google-t és mindenki mást.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.