A gombának is kell a reklám

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tavaly kilenc országban indított reklámkampányt az Európai Gombatermesztők Szövetsége, hogy a gombafogyasztást népszerűsítse. A kampány nagyon drámai szlogennel fut:

európai gomba, a rejtett gyöngyszem.

A gombától sokan idegenkednek, pedig fontos szerepe lehet az egészséges táplálkozásban. Azért nevezik rejtett gyöngyszemnek, mert egész évben elérhető, változatos, gazdag, könnyen elkészíthető, a termesztése pedig fenntartható. A kampány egyébként az Y generációsokat, vagyis a 30-40 éveseket célozza meg Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban.

Minden évben országonként négy influenszer is beszáll a gomba népszerűsítésébe, ami amúgy a közösségi médiafelületeken fut, és most már gombás TikTok-csatorna is van. (Ezeken receptek is találhatók, ide kattintva találhatsz néhányat.)

Fotó: European Mushrooms / Facebook

A kampánynak Magyarországon Havas Dóra gasztroblogger a nagykövete, aki néhány tanácsot is megosztott azzal kapcsolatban, hogyan bánhatunk jól a gombával.

Aki nem szereti a gombát, az valószínűleg keveset tud az elkészítéséről. Általában az a cél, hogy a pirított, sült gomba kissé ropogósra barnuljon, szép, egyenletes színt kapjon, miközben elegendő nedvességet tart magában ahhoz, hogy puha és húsos maradjon. A gombát sütőben, forrólevegős sütőben és serpenyőben is el lehet készíteni. Párolva is finom, bár beletelik egy kis időbe, amíg a víz nagy része elpárolog, a gomba pedig barnulni kezd.

Azt sokan tudják, hogy az erdőben szedett gomba egészen más minőség, mint a bolti, termesztett fajták. Minden szedett gombát javasolt megvizsgáltatni szakellenőrrel, ők a nagyobb piacokon tanyáznak hétvégenteerről itt írtunk bővebben.

Fotó: European Mushrooms

Ha nem az erdőben szedjük, hanem vesszük a gombát, akkor olyat keressünk, amelynek kalapján nincsenek szürkésbarna foltok. Ellenőrizzük, hogy a kalap alatti lemezkék épek legyenek. A szár ne legyen túlságosan száraz, de puha se. Bevásárlás után a gombát papírzacskóban, nyitott tetejű, vagy műanyag dobozban tárolhatjuk a hűtőben. Ha minden a tervek szerint megy, három-öt napig vígan eláll.

A gombát érdemes csak a főzés előtt megmosni, mert a sok nedvességtől hamar megromlik. Egy kis szennyeződés a kalapon vagy a szár közelében nem jelent problémát, de nyilván nem szeretnénk koszos gombát enni. Ha a gomba szupertisztának tűnik, nem kell megtisztítani, de ha egy kicsit nyálkás (nem koszos!), letörölhetjük papírtörlővel is. Ha kissé piszkos, egy finom szőrű kefével eltávolíthatjuk a szennyeződést, de ha nagyon koszos a gomba, mindenképp öblítsük le.

Sok séf azt tanácsolja, hogy a gomba egyáltalán ne érintkezzen vízzel, de ennél azért egyszerűbb a helyzet. A gombák tisztításának legjobb módja az, ha hideg folyóvízben megmossuk, majd szűrőbe, salátacentrifugába tesszük, és lecsöpögtetünk róla annyi vizet, amennyit csak lehet! (Európai Gombatermesztők Szövetsége)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.