A Fideszé a legtöbb EP-képviselő, Karácsony maradt Budapest élén

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A huszonegy képviselői helyből tizenegyet szerzett meg a Fidesz az európai parlamenti választáson. Hét képviselőt küld Magyar Péter Tisza Pártja, kettőt a Demokratikus KoalícióMSZPPárbeszéd szövetség, és egyet a Mi Hazánk. A Fidesz a szavazatok 44,6 százalékát kapta, a Tisza Párt 29,7-et. Ez a kormánypárt számára gyenge eredményt jelent, a mindössze két hónapos Tiszának viszont elég komoly sikert.

A Momentum kiesett az EP-ből, a Kutyapárt pedig nem került be.

Karácsony Gergely rendkívül szoros versenyben, mindössze 324 szavazattal megőrizte főpolgármesteri székét Budapesten. A minimális különbség és a sok érvénytelen voks miatt valószínűleg újra fogják számolni a szavazatokat. Igen sok érvénytelen szavazat is született, ezeknek oka lehet, hogy a visszalépett fideszes Szentkirályi Alexandra nevét kézzel húzták ki a szavazólapokról.

A főváros közgyűlésébe, azaz „parlamentjébe” öt párt, illetve pártszövetség került be. A Fidesznek és a Tisza Pártnak 10-10, a Párbeszéd-DK-MSZP szövetségnek 7, az MKKP-nak és az LMP-nek 3-3 képviselője lesz.

Országosan néhány városban hozott változást a választás. Megszerezte a kormánypárt Eger, Miskolc, Salgótarján és Baja városát. Az ellenzék nyert viszont Szolnokon és Nagykanizsán. Hosszú idő után először veszítette el a Fidesz Győrt is. Pécs és Szeged ellenzéki irányítás alatt marad.

A választásról további hírekkel jelentkezünk ma.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.