A csirkék is elpirulnak, ha izgatottak lesznek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemcsak az emberek, hanem a tyúkok is elpirulnak, ha izgatottak vagy ha félnek. Ez azért különösen érdekes, mert sokáig úgy gondolták, hogy az elpirulás kizárólag az emberre jellemző. Charles Darwin, a fajok eredetét vizsgáló 19. századi tudós szerint az elpirulás egyenesen a „legsajátosabb és legemberibb tulajdonság az összes közül”. Ehhez képest egy friss tanulmány szerint a házi tyúkok ugyanúgy el tudnak pirulni, mint mi.

Több francia kutató azt figyelte meg, hogy a csirkék felborzolják a fejükön lévő tollakat, amikor elégedettek és nyugodtak. Amikor pedig izgatottak lesznek – például arra várnak, hogy megehessék az eléjük tett lisztkukacot – néhány másodpercre bevörösödik a bőrük, azaz elpirulnak. De ugyanígy reagálnak akkor is, amikor félnek vagy megijednek.

Piruló pipi. Kép: inrae.fr/​​Arnould Bertin

„Az embereknél a pirulás inkább a szégyen vagy a zavar érzésével jár együtt, de nagyon sok más érzelem mellett is megjelenik. Például ugyanúgy köthető a haraghoz vagy az örömhöz is. A csirkék érzelmei ugyan nem hasonlíthatók össze pontosan az emberekével, de az biztos, hogy erős érzelmek hatására másodpercek alatt képesek ők is elpirulni.” – állította a Tours-i Egyetem kutatója.

A vizsgálathoz a kutatók négy hetet töltöttek el egy farmon, ahol 17 különböző fajtájú tyúkot figyeltek meg. Állításuk szerint mindegyik pipinek megvolt a maga egyénisége és furcsasága, és ezeket az egyéni különbségeket is érdemes még szerintük vizsgálni. Arra a tudósok még nem tudtak magyarázatot adni, hogy mitől pirosodik be érzelmek hatására a csirkék bőre. Viszont azt is elismerték, hogy a hőmérséklet is befolyásolhatta a bőrszín változását. (cnn.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.