A beteg kislány, aki életmentő trendet teremtett

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kértétek, hogy írjunk Alexandra (Alex) Scottról, mi pedig nagy örömmel teljesítjük is. A kis Alex ugyanis rövid élete alatt nagyon sokat tett. Egy jótékonysági trend megteremtője lett.

Alex Scott 1996 januárjában született a connecticuti Manchesterben. Három fiútesója volt, akiket nagyon szeretett. Nem sokkal az első szülinapja előtt kiderült, hogy sajnos neuroblastomája van. Ez az idegrendszer rosszindulatú daganata, ami főleg gyerekeket érint. A daganat leggyakrabban a mellékvesében jelentkezik, de lehet a gerinc mentén is, mellkasban, a medencében, hasban.

Az orvosok azt mondták a szülőknek, ha a kislány le is győzi a rákot, akkor sem valószínű, hogy járni fog. Alex erre rácáfolt, amivel megmutatkozott nagy küzdőereje.

Sokáig úgy tűnt, a kislány meggyógyul, ám a rák sajnos visszatért. 2000-ben, négyéves korában őssejt beültetést kapott, ez a rák egyik kezelési módszere, amiben egészséges sejteket adnak a betegnek, hogy azok szaporodhassanak.

Forrás: alexslemonade.org/
Forrás: alexslemonade.org/

Amíg tartott a kezelés, Alex azt mondta anyukájának, hogy limonádés standot szeretne állítani, ha kijön a kórházból. Azt tervezte, hogy az ott befolyt összeget az orvosoknak adja, hogy más gyerekeket is tudjanak gyógyítani. Így is tett, bátyja segítségével felállították a standot és 2000 dollárt gyűjtöttek az őt kezelő kórháznak.

Alex minden évben megismételte az akciót, a története pedig a világ minden tájára eljutott. Így mások is hasonló gyűjtésbe kezdtek. A bevételt pedig annak a rákkutatást támogató szervezetnek adományozták, amit Alex és a szülei hoztak létre.

Sajnos Alex 2004-ben, 8 évesen meghalt. Azzal a tudattal ment el, hogy addigra már egymillió dollárt sikerült gyűjtenie az ügyre. A családja a mai napig vezeti a jótékonysági szervezetet, amiről ide kattintva olvashattok angolul.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.