A bálna, aki a CIA-nak kémkedett Magyarországon

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1961 telén Magyarországon megjelent egy bálna. Na nem csak úgy huss, valaki idevarázsolta, hanem a párizsi jégrevü hozta el ide, hogy érdekességként bemutassa a nagyérdeműnek. A bálna persze nem élt már, kitömött volt. Egy 26 méter hosszú speciális kocsira épített hűtőkonténerben szállították ide. Elképesztő méretei voltak, pláne egy balatoni keszeg mellett. 22 méter hosszú volt, a súlya 68 tonna, és csak a nyelve 2200 kilót nyomott. Persze, hogy tódultak a nézők, hogy megcsodálják Góliátot. Épp ezért a szervezők egy 35 városból álló turnéra is elvitték, így a bálna bejárta az országot Győrtől Szegedig, Mohácstól Debrecenig.

Persze sokakban felmerült, hogy alig öt évvel az ötvenhatos forradalom után mit keres az  óriásbálna VALÓJÁBAN Magyarországon. És odáig jutott a dolog, hogy Góliát igaziból nem lehet más, mint egy nyugati, a CIA (az amerikai hírszerzők) által szervezett kémakció főszereplője. Hiszen a bálnát szállító speciális kamion nagyjából pont akkora lehetett, mint azok a szovjet katonai járművek, amik az akkori nagy hatótávolságú rakétákat szállították titokban Magyarországra. És mivel az utak akkor még nem voltak olyan szélesek, mint most, ezért Góliátnak is útvonalengedélyeket kellett kiadni. Ezek megmutatták, merre közlekedhet csak, hol nem akad el vele a túlméretes jármű. Illetve hol bírják el a hidak. Ezek az útvonalak pedig ugyanazok lehettek, ahol a rakétaszállítók is elfértek. Így a CIA megtudhatta, milyen utak mellett helyezhették el a szovjetek a rakétaállásaikat.

A Góliátot szállító hosszúplatós nyergesvontató Budapesten. Fortepan/FŐMTERV

Ez egy annyira kerek és jól hangzó történet, hogy szinte kár, hogy valószínűleg nem igaz. Az egy tény, hogy a bálna itt járt, és hónapokig barangolt az országban. De hogy volt-e más oka is ennek, a történészek sem tudják. A CIA-nak ugyanis sokkal jobb eszközei voltak már a megfigyeléshez, mint ez az „alig feltűnő” bálna.

A korabeli hírek szerint másfél millióan fizettek, hogy lássák. Kép: Fortepan/Horváth LajosÉs az is simán elképzelhető, hogy Góliát tényleg nem volt több, mint egy cirkuszi látványosság. 1952-ben fogták ki Norvégiában, két másik bálnával együtt. A három bálna a Góliát, a Jónás és a Herkules (Goliath, Jonah, Hercules) nevet kapta, és mindhármuk sorsa az lett, hogy közel 20 éven keresztül cirkuszokkal járták be Európát. (telex.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.