90 éves bácsi járt az űrben

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az Amazon alapítójának, és a világ egyik leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak űrvállalkozása is van. Turistákat visz az űrbe Blue Origin nevű cége a New Shepard űrkapszulával. A New Shepardnek ez volt a hetedik útja. Két évig szünetelt egy baleset miatt, de abban sem sérült meg senki.

A fedélzeten most öt űrturista utazott, köztük egy 90 éves, afroamerikai férfi, aki olyan lazán szállt ki a kapszulából, mintha csak a sarki boltig ment volna le.

Alig tízperces volt az út, de 105 kilométeres magasságig mentek. És pár percig élvezhették a súlytalanságot. A kapszula nem áll Föld körüli pályára, mint a műholdak vagy a Nemzetközi Űrállomásra küldött hajók, csak felemelkedik, majd visszatér.

A 90 éves Ed Dwight az amerikai légierő egykori pilótája, aki még a hatvanas években volt űrhajós-jelölt, de végül nem vett részt küldetésekben. Ő volt egyébként az első afroamerikai űrhajós-jelölt, akit John F. Kennedy elnök javasolt. Most pedig ő lett a legidősebb ember, aki eljutott az űrbe.

Rajta kívül még négy fizető turista volt a gépen, egy nyugdíjas könyvelőnő, egy sörmágnás, egy vállalkozó és egy pilóta. Hogy mennyibe kerül egy ilyen út, a Blue Origin nem hozta nyilvánosságra, de nyilván rengeteg pénzbe. (Space.com)

(Kiemelt kép: Youtube)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.