85 éves Korda György

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma ünnepli 85. születésnapját Korda György énekes, aki több mint hatvan éve Magyarország egyik legismertebb előadója.

Zsidó származású, Klein György néven született Budapesten, itt vészelte át a zsidóüldözést kisgyerekként. Először nem sikerült a felvételije a Színművészeti Főiskolára, elment segédmunkásnak, majd katonának. Magántanárnál tanult énekelni, és végül 1958-ban utat talált a színpadra. Népszerűsége azóta töretlen, pedig elég sok zenei irányzat elszállt a feje fölött. Jött a beat, a pop, a metál és az elektronikus zene, de Korda György maradt a táncdal műfajánál. Sok olasz slágert is előadott magyarul, illetve más magyar énekesek számaival is sikert aratott. Ilyen a Reptér is, amit eredetileg Máté Péter énekelt.

Negyven éve lép fel második feleségével, Balázs Klárival, nevük szinte összeforrt számtalan lemezborító után. Meglepő, de időről időre új generációk fedezik fel egy-egy dalát.

Szenvedélyes kártyajátékos. Ő volt az, aki a tévés pókerközvetítésekben képes volt úgy rajongani és örülni, ahogy csak a focimeccsek műsorvezetői szoktak.

Korda György most, a 85. születésnapján megfogadta, hogy többé nem festi a haját. De az éneklést valószínűleg sohasem hagyja abba. Nem indult könnyen a karrierje, de nem adta fel – úgyhogy most már ő Korda György, és azt csinál, amit akar.

Kiemelt kép: Korda György és Balázs Klári Facebook-oldala

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.