80 külföldi diák egy általánosban? A Bajza utcai suli példát mutatott

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megoldotta a bábeli zűrzavart a budapesti, VI. kerületi Bajza utcai Általános Iskola, ahova egy év alatt több tucatnyi, magyarul egyáltalán nem beszélő diákot írattak be. A kihívás elég nagy volt: a gyerekeket írni és olvasni kellett megtanítani úgy, hogy ők nem beszéltek magyarul, a tanárok pedig nem beszéltek az ő anyanyelvükön. A helyzetet azonban példásan kezelték, sőt, már a többi, hasonló problémával szembesülő suli is tőlük kér segítséget. 

A suli története a Hvg360-on olvasható, amiből kiderül, hogy először 2017-ben érkezett sok kínai diák az iskolába, majd az orosz-ukrán háború miatt ukrán gyerekek tucatjai jöttek a magyar oktatási intézményekbe. A Bajza utcai általánosban most tanuló diákok körülbelül ötöde külföldi, akik nemcsak Ukrajnából és Kínából, de Finnországtól Mexikón át egészen Indiáig a világ minden tájáról érkeztek. 

Az iskola igazgatója a HVG-nek elmondta, hogy a kezdet nem volt könnyű, pláne azokkal a diákokkal, akik csak 5-6. osztályban érkeztek Magyarországra. Sokan eleinte meg sem szólaltak, sírtak, mert nem tudták, mi történik velük. A helyzetre végül az egyik angoltanár, Földiné Szűcs Krisztina talált megoldást, aki rájött, hogy muszáj képzettség a magyartanításhoz (hiszen híresen bonyolult a magyar nyelv, több nehézségi listán is szerepelt már), ezért munka mellett elvégezte a magyar mint idegen nyelvi képzést. Mentortanárként is dolgozott, az egyetemről diákjai érkeztek a Bajza utcába gyakorlatra, így a csapat nőtt.

A külföldi gyerekek már hetente több alkalommal tanulnak magyarul, olyan órák helyett, ahol mindenképpen szükség lenne a magyar nyelvtudásra, ilyen például az irodalom és a nyelvtan. Addig is nyelvet nem annyira igénylő, mint technika, matek és más, készségfejlesztő órán szerzik a sikerélményeket.

A diákok mellett a tanárokat is érzékenyíteni kellett – megmutatták a kollégáknak, mit élnek át külföldi diákjaik az órákon, milyen érzés olyan nyelven feladatot kapni, amiből lényegében semmit nem értenek. Arra is kérték őket, ne vegyék sértésnek, ha most a magyartanulás – mert ezáltal érhető el az egymáshoz kapcsolódás is – az első a diákoknak, ezért kimaradnak akár egy évig az óráikról. 

Az igazgató szerint szerencsére a gyerekek nem cikizik egymást származásuk miatt, ami extra segítség volt a roma gyerekek elfogadásában is.

A suli szemlélete a diákok és a tanárok mellett a szülőknek is sokat segít: mivel egy környéken laknak, segítik egymást szabadidőben, nemcsak a szülői értekezleteken. Fordítanak, elmagyarázzák a házi feladatot, esetleg önkéntesen segítenek a magyartanulásban is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.