75 éves Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1980. május 26-án este indult a világűrbe az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan. Farkas akkor 30 éves volt, és ma tölti be a 75-öt.

Az űrrepülésre a Szovjetunió segítségével került sor. Az ő Szojuz űrhajójuk vitte fel Farkast és orosz társát, Valerij Kubászovot a Szaljut-6 űrállomásra. Kevés híján kilenc napot töltött az űrben. Mint akkoriban a legtöbb űrhajós, ő is vadászpilóta volt eredetileg.

Farkas Bertalan a Szojuz űrhajóval. Fotó: Közlekedési Múzeum

Farkas Bertalan repülésének megtervezésekor a gyerekekre is gondolt a magyar vezetés. Akkoriban minden este volt mese a tévében. Ezt a Tévémaci nevű bábfigura vezette fel. Így aztán az űrhajós magával vitt egy Tévémaci-figurát, és a fellövés másnapján ő mondott mesét a magyar gyerekeknek, egyenesen a világűrből. Farkas óriási celeb lett Magyarországon, bár ez a szó még nem létezett. Mindenki Farkas Bercinek hívta, sokat szerepelt a tévében, előadásokat tartott az egész országban. A repülést sem adta fel, katonai szállítógépeket vezetett később. 2005-ben egy kisbolygót is elneveztek róla, amely most már a 240757 Farkasberci nevet viseli.

Idén született döntés arról, hogy újra lesz magyar űrhajós. A küldetésre a 34 éves Kapu Tibort választották ki, aki év végén vagy jövő év elején indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. Az új űrprogramról itt írtunk részletesen.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.