Lassabban öregszik, aki a zöldben él

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sok kutatás bizonyította már, hogy a zöld környezet jót tesz az egészségnek. Jobban működik az immunrendszer, kevesebb az infarktus, ritkább a migrén. Általában sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak azok, akiket természet vesz körül. (Most persze emberekről van szó, a szarvasokat nem kérdezték.) Az egyik amerikai egyetem nemrég azt is felfedezte, hogy a sejtjei is lassabban öregszenek annak, aki erdős, parkos környezetben él.

Azt, hogy milyen gyorsan öregszik a sejt, a benne lévő kromoszómák végén lévő úgynevezett telomérák hosszával mérik. Amikor egy sejt osztódik, ezek a telomérák rövidebbek lesznek. Egy sejt akkor tekinthető fiatalnak, ha még keveset osztódott, tehát a telomérái hosszabbak, mint a már sokat osztódott idősebb sejteké. A kutatók most azt vették észre, hogy azok, akiknek a lakóhelye a zöldben van, hosszabb telomérákkal rendelkeznek, mint azok, akiket beton vesz körül.

Ennek egyébként a tudósok szerint az az oka, hogy az erdők, parkok egészségesebb életmódra bírják az embereket. Sokkal gyakrabban kirándul, kertészkedik, gombászik, magyarul jóval többet mozog az, aki közel él a természethez. Az is jobban meghozza a kedvet a mozgáshoz, hogy zöld környezetben frissebb a levegő és hűvösebb is van, mint máshol. A több mozgással több oxigén jut a szervezetbe, gyorsabb az anyagcsere is, ez pedig mind jó hatással van a telomérák hosszára. Tehát ha több a zöld, több a mozgás, és ettől fiatalabbak a sejtek.

(theGuardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.