31 év után ért véget egy kincskeresős játék Franciaországban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Úgy tűnik, véget ért a világ egyik leghosszabb kincsvadászata, miután Franciaországban bejelentették, hogy 31 év után előkerült egy sokat keresett bagolyszobrocska.

A kincsvadászatot egy 1993-as képeskönyv indította el, a Sur la Trace de la Chouette d’Or vagyis Az aranybagoly nyomában. A könyvet Max Valentin írta és Michel Becker francia művész illusztrálta. Az állt benne, hogy aki először megfejti a könyv lapjain elrejtett rejtvényeket, az kap egy Becker által készített arany bagolyszobrot. Pontosabban: ha megtalálja a szobor bronzból készül másolatát, akkor azt jogosult becserélni Beckernél az eredetire. A szobor értéke nagyjából 60 millió forintnak megfelelő összeg.

Fotó: Wikipedia

Múlt csütörtökön, a vadászat hivatalos oldalán közzétették, hogy mindenki álljon le az ásással, mert megtalálták a szobrocskát. A megtalálónak bizonyítania kellett, hogy a Valentin által felállított 11 rejtély megfejtésével jutott el a másolatig, nem pedig más módon, például fémdetektorral. Valentin neve csak álnév volt: nem akarta, hogy rászálljanak a kincsvadászok. Valójában Régis Hausernek hívták a szerzőt.

Az aranybaglyot összesen 31 évig kereste elhivatottan egy több tízezres kincskereső sereg. A vadászat az internet megjelenése után egyre népszerűbbé vált. Ekkor az online fórumok lehetővé tették, hogy a kincsvadászok jegyzeteket és elméleteket cseréljenek, és hogy online adatbázist építsenek. A végső, rejtett 12. rejtvényt azonban senkinek sem sikerült megoldania. Ez a 11 fő rejtvény válogatott darabjaiból állt össze.

Becker és a szobor. Fotó: Lingot d’Art – Musée de la Chouette d’Or /Facebook

A keresés több bírósági ügyet is szült. Egyet maga Becker indított Valentin családja ellen, mert miután a könyv szerzője 2009-ben meghalt, a családja nem akarta elmondani az illusztrátor/szobrásznak, hogy hol van pontosan a madár. Az igazi aranyszobor nála volt, de az a lepecsételt boríték, amiben Valentin elhelyezte a rejtvények megoldásait és a madár másolatának a pontos lelőhelyét, nem. Az örökösök pedig nem akarták átadni neki a levelet.

Néhány évvel ezelőtt maguk a kincsvadászok perelték be Beckert, miután az megpróbálta eladni az aranybaglyot. A bíró úgy döntött, hogy a szobrot nem lehet eladni, mert az azé a személyé, aki megtalálja majd a másolatot.

Most, hogy a szobor meglett, a kincskereső közösség összetörve búcsúzott a vadászattól. „Be kell vallanom, ejtettem néhány könnycseppet” – írta az online fórum egyik tagja. Egy másik azt mondta: „A hír igazi csapás, nehéz elviselni, hogy a kaland véget ért”. Hogy ki találta meg a baglyot, és pontosan hol, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra. (Guardian)

Kiemelt kép: Lingot d’Art – Musée de la Chouette d’Or /Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."