18-as karikát kapott egy máshol hatéveseknek szóló családi film

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha még nem múltál el tizennyolc, nem nézheted meg azt a filmet, amire egy holland hatéves simán beülhet a családjával. Ennek oka az, hogy a valós eseményeken alapuló filmben egy transznemű focistát látni. És ugyan nem csak róla szól a film, de azok, akik  a törvényeket hozták, attól féltenek, hogy te is transznemű akarsz majd lenni, ha a moziban látsz egyet.

December 21-én kerül a mozikba a Győztes gól, amit az a Taika Waititi rendezett, aki többek közt az Oscar-díjas Jojo Nyuszit és több Marvel-filmet is.  A film egy igaz történetet dolgoz fel: egy fociedző megpróbálja gatyába rázni Amerikai Szamoa válogatottját. Nem túl nagyravágyó, azt kellene elérnie, hogy a válogatott rúgjon legalább egyetlenegy gólt. Ez elsőre nem tűnik kizártnak, de ez a csapat tartja minden idők legkínosabb világrekordját. 2001-ben 31:0-ra kaptak ki tétmeccsen, Ausztráliától. A film természetesen kitér a válogatott egyik tagja, Jaiyah Saelua történetére is. Ő volt az első transznemű focista, aki valaha világbajnoki selejtezőt játszott. Őt a filmben Kaimana, egy nonbináris színész játssza el.

Nálunk ezt a filmet 18-as karikával engedik a mozikba. Azaz abba a kategóriába sorolták, ahova jellemzően azokat a filmeket szokták, amik „alkalmasak a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó elemük az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása.” Ezek  tehát egyértelműen szexuális tartalmúak, és/vagy brutális horrorfilmek. A Győztes gól azonban egy családi mozi, egy focis film, amit az USA-ban 13, Brazíliában és Angliában 12, Svédországban és Finnországban 7, Hollandiában 6 év fölött ajánlanak. 

Mi lehet akkor vele a baj?

2021-ben a magyar országgyűlés elfogadott egy törvényt, amiben az szerepel, hogy „tilos tizennyolc éven aluliak számára olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely 

  • a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve 
  • a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, 
  • a nem megváltoztatását, valamint 
  • a homoszexualitást 
  • népszerűsíti, jeleníti meg.” 

Emiatt fóliáznak könyveket a könyvesboltokban, és emiatt nemrég kitiltották a 18 éven aluliakat a Nemzeti Múzeum egy kiállításáról.

Az a Nemzeti Filmiroda, amely a 18-as karikáról döntött, azt írta egy korábbi szakmai útmutatójában, hogy minden filmet ebbe a kategóriába kell sorolni, amiben népszerűsítik a születési nemtől eltérő nemi identitást. Szerintük az is népszerűsítés, ha az ilyesmit normálisként mutatja be egy film. Ezek alapján valószínű, hogy nem ez lesz az egyetlen, amit nem nézhetsz meg a moziban, ha nem vagy még nagykorú. Úgyhogy ha érdekel, kénytelen leszel körülnézni az interneten és a streamingcsatornákon. Odáig a kormány keze nem ér el. (HVG)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.