15 éves srác találmánya segíthet a bőrrák gyógyításában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Heman Bekele hétévesen kapott egy játék kémiai labort karácsonyra és azt mondja, ez el is döntötte a sorsát.

Az etióp kissrácot nagyon pici korától érdekelte a tudomány. Mindenféle, a lakásban elérhető anyaggal kísérletezett már négyévesen is. „A szüleim aggódtak is kicsit, hogy egyszer felgyújtom a házat, de szerencsére ez nem történt meg” – mesélte Heman a Time magazinnak. A kotyvasztáson kívül az is nagyon érdekelte, hogy milyen hatással vannak a Nap sugarai az emberekre, akik egész nap a szabadban dolgoznak.

Hétéves volt, amikor szüleivel kivándoroltak az Egyesült Államokba. Ekkor kapta karácsonyra a már említett laborszettet, amiben több vegyszer is volt kis mennyiségben. Ezekkel kezdett el kísérletezgetni. „Már akkor érdekelt az, hogy a Nap által kibocsátott ultraibolya sugarak milyen nagy gondot jelentenek, ha az emberi bőr sokáig ki van téve nekik… szenvedélyesen érdekel a bőrrák kérdése és annak kutatása.”

Heman olvasmányaiban találkozott az imikimoddal, egy hatóanyaggal, amivel nemiszerveken kialakult szemölcsöket, és a bőrrák néhány fajtáját is kezelik. Általában krémként használják, és nagyon drága Amerikában. Magyarországon is nehezen kapható, drága és nincs rá támogatás.

Hemannak az jutott eszébe, hogy mi lenne, ha ezt az anyagot megelőzésre, és a bőrrák több típusára is használnák kiegészítő kezelésként. És ami a legfontosabb: elérhető lenne jóval olcsóbban is a szegényeknek. „Majdnem mindenki használ szappant, így arra gondoltam, hogy a legjobb megoldás a szappan lenne.”

Heman egy videóban el is magyarázza, hogy a szappanba apró szemcséket tett, amik tele vannak imikimoddal. Ezek segítenek abban, hogy lemosás után is a bőrben maradjon a hatóanyag.

Az ötletét tudósok, kutatók és több cég is elismerte, díjat és támogatást is kapott a kutatásához. Heman így ha épp nem a középsuliban van, a Baltimore-i Johns Hopkins egyetem egyik laborjában dolgozik a projektjén.

Hemannak legalább tíz év kell még, hogy a szappanját teljesen kifejlessze és el is fogadják árusításra, de nagyon jó úton halad. 15 évesen ő lett az Év Gyereke a Time magazinban 2024-ben. (People/ Time)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.