15 éve mindenki a neten szántott, vetett, aratott

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

2009-ben egy facebookos játék vírusszerűen terjedt el a világon. Ez volt a Farmville, ami ma már nem létezik, pedig korábban az egyik legnagyobb online őrület volt és emberek milliói tértek vissza hozzá óráról órára, napról napra.

A Farmville egy rajzfilmes farmszimulátor volt, ahol az emberek kaptak egy üres mezőgazdasági telket. Ha egy részét bevetették búzával, kukoricával és így tovább, akkor azért XP-ket (tapasztalati pontokat) kaptak és némi játékpénzt. Az XP-k szintet lépni segítettek, a pénztárca pedig abban, hogy utána állatokat, épületeket, dekorációkat lehessen venni. A játék ingyenes volt, de ha az ember fizetett egy keveset, gyorsabban juthatott előre a játékban.

Minél magasabb szintre került a játékos, annál többféle növényt ültethetett el, állatot vehetett meg. Vagy telepíthetett a portára tejüzemet és így tovább. Az elvetett növényekhez mindig vissza kellett térni: a búzát néhány perc után már le lehetett aratni, de egy csomó másra, a mogyoróra, padlizsánra órákat vagy egy egész napot kellett várni. Nehéz volt kiszállni, hiszen a növények elszáradtak, tönkrementek, ha az ember túl sokáig hagyta magukra őket.

A játékban persze szomszédolni is lehetett: a látogatások alkalmával mindenki sokat segíthetett a másikon, adhatott neki valamilyen szerszámot, hozzávalót egy szükséges áruhoz. Bárki, ismeretlen is lehetett a játékos szomszédja, de mivel mindenki megosztotta a Facebookon, hol tart a játékban, a barátok sokszor maguktól szálltak be, hogy ők is elindítsák a netes mezőgazdasági termelésüket. Aztán nem maradt más, mint felkérést küldeni nekik arról, hogy szeretnél kérni egy tehenet, de tudsz adni cserébe egy halastavat.

A Farmville 2010-ben már valósággal uralta a Facebookot, havonta több mint 80 millió felhasználó jelentkezett be játszani. Nem mellesleg megnyitotta az utat az adatvezérelt marketing előtt. Ez egyszerűen fogalmazva egy olyan marketingstratégia, ami adatként gyűjti be és elemzi az ügyfelek viselkedését, hogy aztán minél személyre szabottabb hirdetést kínálhasson nekik.

A felhasználók csak úgy játszhattak a FarmVille-lel, ha engedélyt adtak a Zyngának a személyes Facebook-adataik gyűjtésére. És ebből lett a baj. A Zyngának volt egy adatelemző eszköze, a ZTrack. Ezzel képes volt lekövetni a játékosokat, attól kezdve, hogy mennyit játszottak, milyen funkciókat használtak, egész addig, hogy hová kattintottak a képernyőn. Tehát mérte őket.

A Zynga hetente többször is adott új funkciókat és tartalmakat a játékhoz, így könnyen láthatta, mi működik a mezőgazdász-jelölteknél és mi nem. 2010-ben pedig már ki is derült, hogy a Zynga megosztotta a játékosok adatait a hirdetőkkel.

A Farmville sikere amúgy nem tartott sokáig: a játékosok egyszerűen elkezdték elengedni a farmjaikat, majd létrejött egy új játék, de az már nem volt akkora szám, mint az eredeti. A Facebook aztán visszavonta a fejlesztői hozzáférést a játékhoz, majd négy éve, 2020-ban a játék végleg leállt. (Guardian/Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.