Láttál már olimpiai szinkronlebegést?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az idei nyári olimpiáról rengeteget olvashattál már, és hamarosan kezdődik a paralimpia is. De tudtad, hogy olimpiát nemcsak a Földön rendeznek? A bolygó körül keringő űrállomások legénységei nyilván nem akartak kimaradni ebből a világméretű buliból, és megrendezték a saját olimpiájukat. Ráadásul nem is először.

Már három évvel ezelőtt, a tokiói olimpia idején is tartottak mini „űrversenyt” a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Akkor a SpaceX legénysége, a Team Dragon csapott össze az orosz csapattal, a Team Soyuzzal. A versenyszámok egészen viccesek voltak, a szinkronlebegéstől kezdve a talaj nélküli talajtornán át a „lövészetig”. Az biztos, hogy a versenyzők komoly munkát fektetettek a felkészülésbe. És az is, hogy rendkívül jól szórakoztak.

Idén három csapat is az ISS-en volt az olimpia idején. Egyszerre volt fent az Expedition71 nevű nemzetközi kutatás amerikai és orosz csapata, és a Boeing Starliner két űrjahótöröttje, akikről korábban már írtunk nektek. Egyebek mellett a rövidtávú sprinteket, a súlyemelést és diszkoszvetést próbálták ki az űrhajósok. Közben mindenki nagyon szurkolt a párizsban versenyzőknek, akiknek ugyanezeket a számokat a gravitációval nehezítve kellett teljesíteni. És persze az űrállomáson is körbevitték az olimpiai lángot.

A kínai űrállomáson először rendeztek űrolimpiát. A Shenzou-18 expedíció három fős legénysége futásban, magasugrásban, „úszásban” és hagyományosan a pingpongban jeleskedett. Győztest nem hirdettek a végén. Hiszen itt tényleg a részvétel az, ami fontos.

Forrás: raketa.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.