Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lehel napja van ma, ami a Lél név mai megfelelője és azt jelenti, lélek. Ugyan ma már ez nem egy gyakori férfinév, de a jelentése mégis nagyon fontos. Hiszen arra is utal, hogy az ember talán picit több, mint néhány kiló hús és csont. De persze lehet vitatkozni azon, hogy van-e lélek egyáltalán. Ha pedig van, akkor az mit is jelent pontosan. Tudósok, művészek, papok évezredek óta elvannak ezzel a kérdéssel.

Ugyanúgy komoly viták folynak arról, hogy van-e isten és hogy mire jó a vallás. És szabad-e mást gondolni erről az egészről, mint amit a pap bácsi mondott hittanórán. A világban óriási felháborodás volt abból, hogy az idei olimpia megnyitóján sokan azt hitték, hogy egy vallási jelenetet parodizálnak az alkotók. Erről írunk ma nektek, hiszen nem így volt. De az is fontos kérdés, hogy ha tényleg paródia lett volna, akkor miért baj, ha a vallást kinevetik azok, akik nem hisznek istenben.

A botrányosnak tartott jelenet egyik főszereplője egy hupikékre festett férfi volt. Ő Dionüszoszt, a bor és a mulatozás görög istenét alakította. Rejtély, hogy miért festették szegény istenséget hupikékre, hiszen egy istent biztosan nem vertek a többiek. A hupikék ugyanis eredetileg a veréskor szerzett kék foltokra utal. A hupi szó a hupál, vagyis a püföl, ver igéből ered. Ezért van a magyarban hupilila és hupisárga is, és ezért nincs hupirózsaszín.

Ma amúgy fejfájósok készüljenek, jön egy hidegfront. Sok helyen eshet is, és még az is lehet, hogy ma „csak” 30 fok körüli meleg lesz.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.