108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lael Wilcox úgynevezett ultrakerékpáros. Ezt azokra a versenyzőkre használják, akik hosszútávon bicikliznek.

Wilcox egy nem mindennapi célt tűzött ki maga elé: átkerekezte a Földet. 108 napba, 12 órába és 12 percbe telt neki, és ezzel új rekordot állított fel a nők között.

Wilcox Chicagóból indult és oda is érkezett vissza. Összesen 29 169 kilométert ment kerékpáron. Május végén indult, 4 kontinensen és 21 országon ment keresztül, mielőtt szeptember 11-én visszaérkezett a városba.

Wilcox a megérkezés pillanatában. Forrás: Instagram
Wilcox a megérkezés pillanatában. Forrás: Instagram

Napi 14 órát tekert, ami rengeteg kalóriaégetéssel jár. Így nemcsak fizikai és mentális erő, de fegyelmezettségre is szükség van egy ilyen kemény rekordkísérlethez.

A 38 éves Wilcox régóta kerékpározik. 2016-ban első amerikaiként megnyerte a Trans Am Bike Race versenyt. Ez az Egyesült Államokat szeli át és 6 800 kilométer hosszú.

A Föld áttekerésének mérésére egyébként különböző szabályok vonatkoznak. A rekordernek összesen 40 ezer kilométert kell megtennie, ebben benne van az óceán és tenger átkeléshez a repcsin vagy hajón megtett táv. Azért lett 40 ezer a szám, mert az Egyenlítőnek ekkora a hossza. Ebből minimum 28,9 ezer kilométert kell biciklin megtenni.

Wilcox Chicagóból New Yorkba tekert. Onnan repülővel Portugáliába utazott, ahonnan elkezdett újra tekerni. Többek között Hollandiába, a német Alpokba, majd a Balkánra, Törökországba és Grúziába ment. Innen repült Ausztráliába, aminek a déli partját áttekerte Perthtől Brisbane-ig. Innen szállt repcsire Új-Zélandra, amit szintén áttekert. Ezt követően repült át Alaszkába, szülővárosába, Anchorage-be, ahonnan Los Angelesbe tekert, majd a híres Route 66-en Chicagóba. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.