10 útravaló Csehországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az egyik legfiatalabb állam Európában, de a történelme még jóval azelőtt kezdődött, hogy 1993-ban elszakadt Szlovákiától. Nagyon kevésszer volt önálló állam, hol a Német-Római Császárság, hol a Habsburgok uralták. Nincs tengere, de itt isszák a legtöbb sört a világon, és a bohém szó az ország latin nevéből származik. Ma ismerjetek meg néhány érdekességet, ami Csehországhoz köthető.

Főváros: Prága
Terület: 78 866 km² (kicsivel kisebb, mint Magyarország)
Népesség: 10,8 millió

1. Miért bohémek a csehek?

Csehország latin neve Bohemia volt. Ez pedig az i.e. 200 körül itt élő kelta nép, a boiok nevéből ered. Ők úgy kerültek ide, hogy a rómaiak elkergették őket Észak-Itália területéről, ahol a legjelentősebb településük Bononia, mai nevén Bologna volt. Az pedig, hogy a bohém szó a könnyelműség, lazaság szinonimája lett, a franciáknak köszönhető. A bohém szó ott eredetileg azt jelentette, hogy „cigány”, és a Nyugat-Európában vándorló roma népcsoportra utaltak ezzel. Róluk pedig azt hitték, hogy Csehországból, azaz Bohémiából származnak.

2. A csehek a sörivás bajnokai

Prágát, a fővárost a kocsmák városának is szokták hívni, a csehek pedig a legnagyobb sörfogyasztók a világon. Évente átlagosan 150 liter sört isznak meg, és ebbe az átlagba mindenkit beleszámoltak a kisbabáktól az öregekig. Ez közel fél liter sört jelent naponta fejenként. Csehország híres a sörfőzdéiről is. A legrégebbi sörrel kapcsolatos feljegyzés még 993-ból származik, amiben az egyik cseh kolostor papjainak megtiltották a sörfőzést. Az első uradalmi sörgyár Csehországban 1118-ban alakult, legalábbis erről vannak írásos emlékek. De az biztos, hogy a sör alapanyagát, a komlót és az árpát már ennél jóval korábban is termesztették ezen a vidéken.

Gambrinus, a sör védőszentje. Kép: wikipedia

3. Cseh rajzfilmeken nőttek fel a szüleitek

A mesefigurák közük ti is ismerhettek párat. A Kisvakondot, Krtek-et biztosan nem kell bemutatni, és Rumcájsz neve is ismerős lehet. De rajtuk kívül Bob és Bobek, a két cirkuszi nyúl, vagy Cirbolya és Borbolya figuráját is láthattátok már. Ők mind Csehországban születtek.

Bob és Bobek. kép: wikipedia

4. Rengeteg itt a művész

Csehország számtalan művészt adott a világnak. Antonin Dvořák zeneszerző Újvilág c. szimfóniája volt az első zene, amit az amerikai űrhajósok hallottak, miután először leszálltak a Holdra. Smetana és Mahler szintén olyan zeneszerzők, akikről talán tanulni fogtok majd énekórán. A régi cseh filmek még nektek is tetszeni fognak, Milos Forman és Jiří Menzel olyan rendezők, akiknek a filmjeit érdemes megnézni. Például a Sörgyári capricciot, amit Jiří Menzel rendezett Bohumil Hrabal regényéből. Ebből egy pici részletet meg is mutatunk. Ha pedig irodalom, biztosan hallottatok már Svejkről, a derék katonáról, akinek pocakos alakja Jaroslav Hašek író teremtménye. Svejk tette világhírűvé a prágai kocsmákat is, miután a könyvet több nyelvre lefordították.

5. A Gólem is Csehországban született

A legenda szerint a 16. század végén Prágában a gettóban a rabbi a titkos zsidó tanok segítségével életet varázsolt egy agyagból gyúrt emberbe. Annak a szájába egy varázserejű papírt tömött, és amíg a cetli a Gólemnél volt, az mindenféle szolgálatot elvégzett a rabbinak. Az agyagember maradványait állítólag még most is őrzik a prágai Régi-új zsinagóga padlásán.

Jön a Gólem! kép: wikipedia

6. Prágának is van saját Eiffel-tornya

Prágában, a Petrin dombon áll a város saját Eiffel-tornya. Igaz, hogy jóval kisebb, mint az eredeti, „csak” 63,5 méter magas, de megszólalásig hasonlít a párizsi nagytestvérére. A hasonlóság pedig nem véletlen. 1899-ben prágai turisták Párizsba látogattak a világkiállításra. Itt annyira megtetszett nekik a frissen felállított Eiffel-torony, hogy hazatérve gyűjtésbe kezdtek, hogy nekik is legyen egy sajátjuk. 1891-re pedig közadakozásból meg is született a Petřínská rozhledna, azaz Petrin kilátótornya.

7. Cseh származású volt a világ egyik legbefolyásosabb nője

2022-ben hunyt el Madeleine Albright, aki Amerika első női külügyminisztere volt 1997 és 2001 közt. Ezalatt az idő alatt a világ legbefolyásosabb nőjének tartották. Albright Prágában született 1937-ben, Marie Jana Körbelová néven. Az ötvenes években emigrált az Egyesült Államokba, és csak 1957-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot.

Madeleine Albright kép: wikipedia

8. Csehország igazi turistaparadicsom

Nemcsak a főváros, Prága miatt érdemes felkeresni az országot, hanem azért is, mert tele van szebbnél szebb kisvárosokkal és gyönyörű tájakkal. Karlovy Vary a fürdőiről, Brno a váráról, České Budějovice a söréről híres. Prága történelmi központja a Károly-híddal és a várral a világörökség része. A Vencel tér pedig a világ egyik legnagyobb tere, akkora, mint a fél Margit-sziget. 1989-ben, a rendszerváltás előtt például rendszeresek voltak itt a többszázezres tömegtüntetések.

Prága óvárosa a Károly-híddal. kép: wikipedia

9. Prágában működik egy hotel, amiben egyetlen szoba van

Mindez ráadásul 66 méterrel a város fölött, egy tévétorony tetején. A Zizkov torony a város legmagasabb, és sokak szerint legrondább épülete, de üzemel benne kilátó és étterem is. A kilátás miatt mindenképp megéri felkeresni. És ha valaki itt is aludna, a toronyszobában megteheti.

10. A főváros egyik szobrára már többször ráhívták a rendőröket

A Svejk-kocsma utcájában 1996 óta látható egy szobor, ami lóg. Egészen pontosan a neves pszichiáter, Sigmund Freud szobra, aki hanyagul kapaszkodik a semmi fölött egy rúdba. (Freud egyébként szintén cseh születésű, de nem itt, hanem Ausztriában élt és dolgozott.) Mivel nem mindenkinek tűnik fel elsőre, hogy ez egy szobor, a rendőrök és a tűzoltók számtalan bejelentést kaptak már, mert többen öngyilkosjelöltnek nézték az alkotást. Ennek ellenére szó sincs arról, hogy a szobrot elvigyék onnan.

A lógó férfi c. szobor. Kép: wikipedia

Korábban írtunk nektek Dániáról, Horvátországról, Indiáról, Németországról, Franciaországról, Lengyelországról, Romániáról, Kínáról, Portugáliáról és Szlovákiáról is. Írjátok meg, ha van olyan ország, amiről szívesen olvasnátok még! Ehhez a címlapon a bal oldali menüben találjátok az üzenőgépet.

Kiemelt kép: Krtekek a kirakatban. forrás: wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.