Egy kicsi páfránynak hosszabb DNS-e van, mint az embernek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Van az a mondás, hogy a jó dolgokból keveset adnak, és hát egy aprócska páfrány ezt most be is bizonyította. Legyőzte az embert. Legalábis abban biztosan, hogy neki van a világ legnagyobb genomja, meghaladja az emberi DNS hosszát. A genom egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-be van kódolva.

Az Új-Kaledóniában őshonos Tmesipteris oblanceolata nevű páfrány DNS-e 100 méteres, hosszabb mint a londoni Big Ben magassága, és ötvenszer hosszabb mint az emberé. Ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Tmesipteris oblanceolata. Forrás: Pol Fernandez.
Tmesipteris oblanceolata. Forrás: Pol Fernandez.

A növény olyan régi, hogy már a dinók előtt is létezett.

Bár ez meglepőnek tűnhet, a top 10 leghosszabb genom mind növényeké. Az előző rekorder a paris japonica volt, ami egy japán virágos növény. Az állatvilágban az etióp gőtehal a rekorder, de még ő sem közelíti meg a kis páfrány DNS-ét.

A páfrány hiába rekorder, az életben maradása nehezebb. Ilyen nagy genomnak nagy sejtekre van szüksége, ami azt jelenti, hogy lassabban nő, fejlődik és nehezebben fotoszintetizál. Ez az, amikor a növények a napfény energiáját használva állítanak elő maguknak energiát, főleg cukrot. (Nature.com)

(Kiemelt kép: Pol Fernandez)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.