A macskabefogadó képességről is vitáztak a főpolgármester-jelöltek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az európai parlamenti választás mellett önkormányzati vezetőket is választ az ország június 9-én. Budapest vezetéséért három jelölt küzd eséllyel: Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester a baloldali pártok támogatásával, Vitézy Dávid az LMP színeiben, és Szentkirályi Alexandra, aki a Fidesz jelöltje.

Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid

A Partizán Youtube-csatorna szervezte meg a versenyzők vitáját. Karácsony és Vitézy éles összecsapást produkált, viszont Szentkirályi nem ment el. Ezt mind Karácsony, mind Vitézy szóvá tette, és arról beszéltek, hogy a kormány szándékosan árt a fővárosnak, vitázni pedig nem mer.

Karácsony Gergely röviden úgy fogalmazta meg a feladatát, hogy javítani kell a budapestiek életén. Ebből következik a környezetvédelem és minden más fejlesztés is. Ellenfelét viszont azzal vádolta, hogy a Fidesz szövetségese, mert korábban a kormánynak dolgozott. Azt is felvetette, hogy Vitézy kampányát kormányközeli üzletemberek fizetik. Vitézy ugyanakkor a Karácsony mögött álló DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetséget bírálta. Azt is mondta, hogy Karácsony sokszor feleslegesen fordul szembe a kormánnyal, ami nem használ a városnak.

Utak, lakások, macskák

Vitatkoztak azon, hogy rossz az utak állapota, és hogy új villamosvonalak kellenének. A jelenlegi főpolgármester erre azt mondta, hogy Budapesttől rengeteg pénzt vett el a kormány, ezért nem jut mindenre, amit szeretnének.

Fontos téma volt a lakáskérdés. Különböző programokkal, de mindkét jelölt olcsó bérlakásokat szeretne építeni, hogy a fiataloknak és a szegényebbeknek is legyen hol lakniuk. Ez nemcsak nekik lenne jó, de a város elnéptelenedését is megállítaná. Egyetértés volt abban, hogy veszélyes folyamat, ha egyre többen költöznek a Budapest körüli kertvárosokba. Ők ugyanis autóval fognak bejárni, és ezt nem bírja el a főváros. Karácsony emellett a hajléktalanok számára is igyekezne megoldást biztosítani. Vagyis lakást biztosítani számukra, hogy dolgozhassanak és emberként éljenek.

A jelöltek az állatvédelem kérdésén is összekaptak. Vitézy Dávid felrótta Karácsony Gergelynek, hogy bár szavakban kiállt az állatokért, de például a legnagyobb állatmenhelynek semmivel sem nőtt a

macskabefogadó képessége.

Csak 29 macska fér el a menhelyen, pedig sokkal több a gazdátlan állat.

A vitában szembetűnő volt, hogy a szakmai kérdésekben gyakran egyetértettek a jelöltek, legalábbis az irányokban. Inkább egymás politikai hátterét és múltját bírálták.

A közvélemény-kutatások szerint Karácsony Gergely magasan vezet, és minden bizonnyal megnyeri a választást. Ezen csak az változtathat, ha Szentkirályi Alexandra feladja és visszalép. Ez növelné Vitézy esélyeit, viszont súlyos arcvesztés lenne a Fidesznek, hogy jelöltet sem állít Budapesten.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.