Micsináljak? Forgass filmet!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ebben a sorozatban eredetileg arra adunk tippeket, hogy mit csinálj, ha már eleged van a telefon nyomkodásából. Mai tippünkhöz viszont nem árt, ha kéznél van egy telefon, ugyanis a legegyszerűbben ezzel lehet filmet készíteni. És ez nem is lesz sokkal bonyolultabb, mint lefotózni valamit. Íme néhány ötlet, amivel filmet készíthetsz, az egyikhez végül is még csak telefon sem kell.

Stop-motion technika

Ez az egyik legegyszerűbb módszer. Fotókat, képkockákat kell lépésről lépésre egymás mellé dolgozni, ezekből fog összeállni a mozgókép. Mindegy, hogy legófigurákat, gyurmaemberkét, vagy akár egy rajz elkészültét fotózod, a végeredmény látványos és érdekes lesz. Például „megmozgathatod” a játékmackódat. Állítsd le a telefont, tedd elé a macit és fotózd le. A következő képen picit mozgasd el a macit az előző beállításhoz képest. És így haladj tovább. A képeket aztán feltöltheted egy appba, ahol filmmé állnak össze.

Nagyon sok olyan applikáció van, amit letölthetsz a telefonodra, ezek pedig elvégzik helyetted a munkát. Az egyik könnyen használható app a Stop Motion Studio, aminek ingyenesen használható verziója is van. Gyakorlatilag csak leteszed a telefonodat, és más dolgod már nincs is, mint a „szereplődet” mozgatni és fotózni. A lényeg, hogy a telefont ne mozdítsd el a helyéről. Ehhez jól jön egy állvány, de kitalálhatsz már módszert is a rögzítéshez.

Az összes képkocka egy-egy külön beállítást jelent, ezeket egyesével kell kitalálni és beállítani. Ezt a technikát nagyon sokan használták a bonyolultabb számítógépes animáció megjelenése előtt, még nagy stúdiók is. Sőt, sokan még ma is nagyon kedvelik. A Shaun, a bárány, vagy a Tim Burton-féle Halott menyasszony és a Csibefutam című filmek is ezzel a technikával készültek, akár csak egykor a TV Maci.

Élő szereplős film

Ha egy igazán mókás napot akarsz eltölteni a barátaiddal, forgassatok játékfilmet. Osszátok le, ki lesz a színész, ki tartja a telefont és ki lesz a rendező. Találjátok ki a történetet, keressetek hozzá helyszínt. Készíthettek jelmezeket, de használhatjátok a meglévő ruhatáratokat is. Sminkeljetek, készítsetek vicces frizurákat. Ezek után a jelenetek forgatása már nem is fog olyan sokáig tartani. Vegyétek fel ezeket többször, több irányból, hogy legyen miből vágni.

A vágáshoz szintén több app van, amit könnyű használni, és ingyenes is. Ilyenek például a CapCut és a YouCut nevű appok. A filmhez felhasználhattok zenéket is, ezekkel szintén érdemes kísérletezni. Egészen más hangulata lesz egy jelenetnek, ha változtattok a zenén. A kész alkotásokból rendezhettek házi filmfesztivált, és mindenképp tegyétek el ezeket az utókornak. 5-10 év múlva visítva fogtok röhögni magatokon, és ez így van jól. Az utóbbi időben már nagyjátékfilmeket is készítettek telefonnal, és a telefonos filmeknek külön filmfesztiválokat is rendeznek.

Animáció telefon nélkül

Van egy extra módszer is, amivel úgy is készíthetsz mozgóképet, hogy nem is kell hozzá kamera. Fogj egy füzetet, vagy egy csomó papírt, és nagyjából egy helyre kezdj el rajzolni valamit. Minden lapon csak kicsit változtass a képen. Ha kész vagy, pörgesd végig az oldalakat. Ezzel kész is van a saját pici mozid. Ezt flipbooknak hívják, és még ezekből is rendeznek fesztiválokat.

Korábbi ötleteink, hogy mit csinálj:

Varrógép
Puzzle
Önfenntartó terrárium
Kötögetés
Gitár
Makettezés
Kollázs
Zöldség-gyümölcs

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."