A tehenek ölelgetése… a teheneknek is jó!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rengeteget írtunk már nektek arról, hogy az állatok micsoda összetett lények. Ismert az is, hogy terápiás hatással lehetnek az emberekre – ilyen célra főleg a kutyákat és a macskákat vetik be, de hírül adtuk már a legkülönbözőbb terápiás állatok létezését is.

De arról kevesebbet tudunk, hogy az olyan állatok, mint a tehenek, a sertések, a baromfik mennyire bevethetők ilyen terápiákon. A kutatók vizsgálják egy ideje, hogy a tehenek bevonása az emberek terápiájában hatékony kezelés lehet például az autizmusnál vagy a drogfüggőségnél, ugyanis nagyon gazdag érzelmi életet élnek. Még meglepőbb azonban, hogy egy friss kutatás szerint

a teheneknek is jó élmény az ilyen típusú interakció.

Megkérdezni erről persze nem lehet őket. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy mégis hogyan lehet mérni a bociboldogságot. Nos, miért is ne létezne erre egy hosszadalmas, aprólékos módszerrel kidolgozott, szabványosított mérőszám?

Az úgynevezett ember-állat interakciós skála (HAIS) egy 24 tételből álló vizsgálat. Arra tervezték, hogy az emberek értékelhessék a terápiás állatokkal való interakcióikat. De a HAIS mindkét faj szemszögéből méri az élményt, tehát a második részben azt, hogy az állatok hogyan érzik magukat az ilyen helyzetekben.

Unsplash

A kutatás szerint azoknál a teheneknél, amelyek nem érzik jól magukat, ha emberrel terápiáznak, megnövekednek a stresszjelzések, például hangoskodnak, izegnek-mozognak. Azoknál a bociknál viszont, amelyek élvezik az emberi társaságot, csökkennek a stresszjelzések. Egy boldog tehén lefekhet (ezt csak akkor teszi meg, ha biztonságosan érzi magát), vagy elkezdheti nyalogatni vagy szagolgatni a terapeutát. A tehenek nagyon szociális lények és a nyalogatás a kapcsolatteremtés vágyát jelzi náluk.

A kutatók egészen pontosan ezzel szembesültek: 45 percnyi kapcsolatfelvétel után a terápiás tehenek szinte kivétel nélkül örömmel fogadták a résztvevők ételét, ölelését és simogatását, ráadásul gyakran szaglászták és nyalogatták új barátaikat.

Van azonban egy kis bökkenő: kiderült, hogy a tehenek a nőket jobban kedvelik.

A tehenek sokkal inkább húztak a női résztvevők felé – a nők pedig erősebben kötődtek irántuk, mint a férfi résztvevők.

Hogy ezért a női vonzerő-e a felelős, vagy a férfiak félénksége, azt még nem tudni. Jobban meg kellene vizsgálni, hogy az állatok általában is jobban keresték-e a nők figyelmét, vagy a nők kezdeményezték jobban az interakciókat a férfiakhoz képest.

Lényeg a lényeg: a kutatásból az biztosan kiderül, hogy a szarvasmarhákkal végzett terápia hatékony és előnyös – és nemcsak az érintett embernek, hanem a bociknak is boldogságot okoz. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.