Ismét lesz vita a köztévében, a vágóhíd nem csirkewellness – Híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Este nyolckor választási vitaműsort nézhettek a köztévében, melyre meghívták mind a 11 EP-listát állító párt és pártszövetség listavezetőjét. Ez önmagában nem is lenne érdekes, a legtöbb országban magától értetődik, hogy a média vitákat sugároz a választások előtt. Nálunk viszont a 2006-os parlamenti választások óta nem volt a tévében ilyen nagyszabású vita. A maira a legtöbb párt jelezte, hogy elmegy, még úgy is, hogy nem mindenki ért egyet a tévé feltételeivel és az előre megadott témákkal. A Fidesz-KDNP listavezetője, Deutsch Tamás először fog vitázni ebben a kampányban. Ott lesz még a DK-s Dobrev Klára, valamint Donáth Anna a Momentum listavezetője. Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője a híveinek közös vitanézést hirdetett a helyszín, a Várkert Bazár elé. A Kutyapárt egy humoristát küld a vitára a listavezetője helyett. Megerősítette részvételét az LMP-s Ungár Péter, a Mi Hazánkos Toroczkai László,  ott lesz a Mindenki Magyarországa listavezetője, Márki-Zay Péter és Róna Péter is, aki a Jobbik listavezetője. A vita nyolcvan perces lesz, minden résztvevő összesen 8 percet kap majd. Holnap pedig mi is részletesen beszámolunk majd a vitáról nektek. (hvg.hu)

Az utolsó nagy tévévita Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közt a 2006-os választások előtt. Forrás: YouTube

A hétvégén a fővárosi jelöltek is vitáznak majd. Péntekre a főpolgármester-jelölteknek szervezett vitát a Partizán nevű YouTube-csatorna. Erre elfogadta a meghívást Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester és Vitézy Dávid, az LMP jelöltje. A fideszes Szentkirályi Alexandra nem reagált a meghívásra, de a csatorna elmondta, a helyét azért fenntartják. Vasárnapra a fővárosi listavezetőket hívta vitára az ATV, a csatorna egyelőre még bízik abban, hogy ezen részt vesz a kormánypárt jelöltje. Erre a vitára Karácsony Gergelyen és Vitézy Dávidon kívül meghívták a Fidesz-KDNP, a Tisza Párt, az MKKP, a Momentum és a Jobbik fővárosi listavezetőjét. (hvg.hu)

Nagyon kevés baba született idén áprilisban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mindössze 6139 gyermek született ebben a hónapban, ami közel négy százalékkal volt kevesebb, mint tavaly áprilisban. Ennél rosszabb adat csak 2022 februárjában volt, akkor csak 6094 kisbaba született. De mivel a február csak 28 napos, az idei április volt minden idők legrosszabb hónapja a napi születések számát nézve. (MTI)

Pixabay

Azt követeli több magyarországi állatvédő szervezet, hogy a húsipari cégek ne reklámozhassák a termékeiket vidám, boldog állatokkal, és olyan szövegekkel, amik szerint mintha az állatok egyenesen örülnének annak, hogy levágják őket. Az egyik baromfifeldolgozó például azzal hirdet, hogy a csirkék náluk úgy élnek, mint egy élményfürdőben. Az állatvédők arra kérik a magyar Országgyűlést, hogy változtassa meg a reklámtörvényt, mert szerintük a húsüzemek becsapják a vásárlókat. (media1)

Csirkegyár reklámja. Megtalálod a helyesírási hibát?

Ismét szembeszállt az Európai Unióval Magyarország. Ma az unió elfogadott egy rendeletet, ami szerint büntetővámokkal sújtják az Oroszországból és Fehéroroszországból behozott mezőgazdasági termékeket. A döntést egyedüli tagállamként Magyarország nem szavazta meg, Szijjártó Péter külügyminiszter tartózkodott a szavazáson. Mindezt egy nappal azután, hogy a fehérorosz fővárosban, Minszkben voltak üzleti tárgyalásai, például épp mezőgazdasági kérdésekben. (24.hu)

Megint kenguru ugrált szabadon, ezúttal a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákócziújfaluban. Az állat nem kis meglepetést okozott az alföldi településen. Az erszényes az út mentén ugrált, kárt nem okozott. A helyi Facebook-csoport posztjai szerint hamar haza is talált, a kenguru egy helyi magántartótól szökött meg. Az állat egy Bennett-kenguru volt, amit elvileg bárki tarthat otthon, a tartásukra nincs különösebb szabályozás. Magyarországon jelenleg nagyjából 100-200 otthon tartott kenguru élhet. (szoljon.hu)

Bennett-kenguru. Kép: Pixabay

Kiemelt kép: a közmédia műholdas közvetítőkocsija. Forrás: Wikipedia

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.