Megvolt az éves sajtgurító verseny

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A világ bővelkedik a furcsábbnál furcsább szokásokban, az Egyesült Királyságban pedig az éves sajtgurító verseny viszi a prímet.

A Gloucestershire megyében rendezett versenyre a világ minden tájáról érkeznek sajtimádók. A megmérettetésen egy 180 méter hosszú domb tetejéről gurítanak le egy 4 kilogrammos gloucesteri sajtkorongot, ami erős és pikáns ízéről híres.

A versenyzők ezután a sajt után vágtatnak lefelé a dombon. Aki elsőként ér át a domb alján lévő célvonalon, az nyeri a sajtot. A versenyzőknek csak látszólag van könnyű dolguk, ugyanis a sajtkorong egy másodperces előnnyel indul és nagy sebességet érhet el. A versenyeken ezért rengetegen esnek-kelnek, néhányan komolyabb horzsolásokat és zúzódásokat szereznek. Így néz ez ki videón:

Az idei versenyen is kevesen maradtak talpon. A női versenyt az amerikai Abby Lampe nyerte, aki olyan sebességgel gurult le a hegyről, hogy a mezőny többi tagját messze maga mögött hagyta. Lampe szerint „csak gurulni kell. Egy kicsit fáj, de ez csak átmeneti”.

A versenyen van egy biztonságosabb és lassabb kategória is, ahol felfelé kell haladni a lejtőn, ezen gyerekek is részt szoktak venni.

A sajtgurító versenyt feltehetően évszázadok óta megrendezik, de a pontos eredete ismeretlen. A bajnokságról szóló első írásos bizonyítékot egy 1826-ban írt levélben találták, de állítólag már akkor is komoly hagyomány volt. (SkyNews)

Kiemelt kép: Dave Farrance / Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."