Ragadós a stressz egy új kutatás szerint

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amikor olyasvalaki jelenlétében vagy, aki erős stresszben van, az rád is átragadhat – erre jutott egy új, német egyetemi kutatás.

A stressz-fertőzésnek nevezett jelenség az, amikor egy ember stresszes állapota befolyásolja a stressz-szintjét azoknak, akik a jelenlétében vannak, még akkor is, ha nem kerülnek vele közvetlen interakcióba. Például: valaki előadást tart és ettől nagyon stresszel, az a közönség tagjaira is kihathat.

Ez leggyakrabban a munkahelyen esik meg, amikor egy ember stresszelésétől az egész csapat befeszül, szorongani kezd. Főleg főnökök, menedzserek stresszelése van ilyen hatással a beosztottakra. Ez pedig negatívan befolyásolja nemcsak a kollégák jóllétét, de a munka minőségét is.

A kutatók a kortizol nevű stresszhormon szintjét, a pulzusszám emelkedését és egyéb, külső jeleket figyeltek meg a vizsgált alanyokon. Arra jutottak, hogy egy számukra idegen ember stresszelésének megfigyelése is emelte a kortizol-szintjüket. Viszont az is kiderült, hogy van egy másik, stresszhez is kapcsolódó hormon, az aldoszteron, ennek a szintjét viszont nem emelte. Érdekesség még, hogy azoknak, akik megfigyelték a stresszelő személyt, nem emelkedett a pulzusszámuk a megfigyelés alatt, csak utána, ami azt jelenti, hogy lefagytak tőle, és később kezdték el a másodkézből kapott stresszt feldolgozni.

Ez a vizsgálat nagyon fontos, mert a stresszkezelés a mai világunk egyik legfontosabb feladata. A rossz stressz (vagy túl sok stressz) ugyanis számos komoly betegség kialakulásához is vezethet. (Psychology Today)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.