Bocsánatot kért Ferenc pápa, eladó Kevin otthona

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Bocsánatot kért Ferenc pápa, miután kiszivárgott, hogy egy olasz püspöki konferencián nagyon durva szitokszóval illette a melegeket. A pápa híres az irántuk tanúsított nyitottságáról, épp ezért meglepetés, hogy azt mondta a zárt ajtók között: a meleg férfiaknak nem lehet engedélyezni, hogy papok legyenek, mert már így is van egyfajta frociaggine (ami lefordítva rendkívül csúnya szó) a levegőben. A Vatikán közölte, hogy a pápa soha nem akart senkit megsérteni vagy homofób kifejezést használni, és bocsánatot kér mindenkitől, akit megsértett a szóhasználattal. Megerősítette, hogy az egyházban mindenki számára van hely. Néhány spanyolul beszélő hívő védelmébe vette a pápát, és felidézte, hogy Ferenc gyakran hibázik az olasz köznyelvben (Argentínában, de olasz nyelvű háztartásban nőtt fel), ezért valószínűleg nem mérte fel, hogy mennyire rossz szót használt a beszélgetés során. (BBC)

Nagyon erős a magyar fiatalok bevándorlással kapcsolatos negatív hozzáállása. Ezt egy új elemzés tárta fel, amely az Eurobarometer közvélemény-kutatásait vizsgálta meg. Európa-szerte még mindig a baby boomerek (az 1946-64 között születettek) azok, akik a leginkább bevándorlásellenes nézeteket vallanak. Néhány tagállamban azonban az ezredfordulósok (1980-96) és a Z-generáció (az 1997 után születettek) is ugyanilyen negatívan vagy még negatívabban viszonyulnak az EU-n kívüli országokból érkező bevándorláshoz. Az eredmények azt mutatják, hogy miközben a legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választások óta szinte minden országban nőtt pár százalékkal az idegenellenesség, addig ez a változás Magyarországon kiugróan magas az európai átlaghoz képest. (Guardian/rtl.hu/Kispolgár)

Választási rovatunk. Karácsony Gergely nagyon vezet Budapesten, Szentkirályi Alexandra pedig továbbra is a második a főpolgármesteri versenyben. Ezt a Medián és a 21 Kutatóközpont felmérése állapította meg. Ezek szerint a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna. Egy ideje rebesgetik, hogy Szentkirályit esetleg visszaléptetheti a Fidesz Vitézy Dávid javára, de tegnap a párt közölte, hogy „ez csak egy hírlapi kacsa”. (hvg.hu/Telex)

Megfosztási eljárással mondatná le az ellenzék Sulyok Tamást az államfői pozícióról. Erről Tordai Bence írt nemrég a Facebookon. A Párbeszéd képviselője közölte, hogy ellenzéki kollégáival indítványt adtak be, hogy rendkívüli ülést hívjon össze az Országgyűlés. Ezen a Külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadás és a Sulyok Tamás államfő elleni megfosztási eljárást tárgyalnák meg. A rendkívüli ülés összehívását a törvényhozás tagjainak egyötöde kezdeményezheti. Kövér László házelnök péntek este 8 órára tűzte ki az eseményt. Csakhogy az ellenzéki kezdeményezésekre a Fidesz-KDNP kétharmados többsége nem szokott vevő lenni – ám ha ők nem mennek el az ülésre, határozatképtelenség miatt nem lehet érdemben tárgyalni a felvetett témákról. (hvg.hu)

Sulyok Tamás / Facebook

Továbbra is kiváló minőségű a legtöbb hazai természetes fürdővíz, de hat strand a kifogásolható kategóriába került a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi értékelése során. Ezek a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand. A fontosabb tavaink, a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó mellett található fürdőhelyek vizei továbbra is nagyon jó minőségűek. A szakemberek legalább évi négy alkalommal ellenőrzik a kijelölt strandokat. A mintavétel mellett azt is ellenőrzik, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik. (MTI)

Susulyka / Wikipedia

120 métert zuhant egy kanyon oldalában egy Washington állambeli fiatal, de csodával határos módon kisebb sérülésekkel úszta meg a balesetet. A 19 éves fiú túrázott, amikor baleset érte. Egy vízmosáson (egy a víz által kivájt árkon) ment lefelé, amit sajnos sok kiránduló használ ösvényként. A helyi hatóságok mindent megtesznek, hogy távol tartsák az embereket a területtől, mert az nagyon veszélyes és évente több ember is meghal ott. A hatóságok a mostani mentésről fotókat is közzétettek. Azt írták, egy hám segítségével, biztonságos és sikeres művelettel emelték ki a fiút, aki „hihetetlenül szerencsés, hogy életben maradt”. (BBC)

Eladó a Reszkessetek, betörők! híres háza, Kevin „otthona”. A karácsonyi klasszikusban Macaulay Culkin alakította Kevin McCallistert, a 8 éves fiút, aki kénytelen magára vigyázni, miután családja véletlenül otthon hagyja őt az ünnepek alatt. A ház nem csak díszlet volt, valóban létezik, mégpedig az Illinois állambeli Winnetkában. A több mint 9 ezer négyzetméteres házat legutóbb 2012-ben adták el, most pedig újabb család válik meg tőle. A ház ára 5,25 millió dollár, vagyis nagyjából 1,8 milliárd forint. Öt hálószoba és hat fürdőszoba van benne, illetve pezsgőfürdő, házimozi és még egy fedett sportpálya is. (CNN)

Dawn McKenna Group

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.