Egy német tinédzser hülyét csinált a Szovjetunióból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1987. május 28-án kora este egy nyugatnémet zászlóval díszített kisgép szállt le Moszkva közepén, nem messze a Vörös tértől. A Cessnát az alig 19 éves Mathias Rust vezette. Eleve különös, hogy egy kisgép akadálytalanul eljut egy főváros főterére, de ha azt vesszük, hogy ekkor még javában dúlt a hidegháború a Szovjetunió és a nyugati hatalmak közt, így a történet még érdekesebb.

Mathias azután döntötte el, hogy Moszkvába repül, hogy 1986-ban eredménytelenül zárult egy szovjet-amerikai csúcstalálkozó. Úgy gondolta, hogy azzal tudná a legjobban oldani a hidegháború okozta feszültségeket, ha „képzeletbeli hidat” képezne Moszkva és a nyugat közt. A tervébe nem avatott be senkit, a szülei is úgy engedték el, hogy azt hitték, hogy egy rövid skandináv túrára készül. Mathiasnak nem volt különösebb repülési tapasztalata, mindössze 50 órát töltött korábban a levegőben. A fiú először több országon keresztül Helsinkibe, Finnország fővárosába repült. Innen úgy indult tovább, hogy a repülésirányítóknak Svédországot jelölte meg úti célnak. De néhány perccel a felszállás után Moszkva felé fordult.

Azóta sem tudni pontosan, hogy sikerült akadálytalanul eljutnia Moszkváig. Mathias elmondása szerint egyszer megközelítette ugyan egy szovjet harci gép, de nem sokkal azután eltűnt mellőle. A vadászgép pilótája később azt mondta, hogy nem tartotta a kisgépet veszélyesnek. Moszkvában aztán a Vörös tértől nem messze, a Boldog Vazul székesegyház előtt szállt le. A téren azért nem tudta letenni a gépet, mert túl sok volt ott az ember. A járókelők aztán nagyon megörültek neki, sokan autogramot is kértek tőle.

A Cessna ma Berlinben van kiállítva. Kép: Wikipedia

A fiút persze rögtön letartóztatták, és végül négy év munkatáborra ítélték, ahonnan 14 hónap után szabadult. A moszkvai vezetés az eset után pedig több szovjet tisztviselőt kirúgott. A védelmi minisztert nyugdíjazták, a légvédelem vezetőjét eltávolították, és még több mint 150 embert mentettek fel a szolgálat alól. A helyükre viszont már olyanok ültek, akik támogatták az akkoriban megindult reformokat. A vakmerő fiú megmutatta, hogy a Szovjetunió korántsem az a félelmetes szuperhatalom, mint amilyennek mutatni próbálta magát. Mathias Rust a szabadulása után azt mondta, egyáltalán nem bánta meg a tettét. A férfi, akinek a repülésére az egész világ figyelt egykor, ma már 56 éves, pénzügyi elemzőként és jógaoktatóként dolgozik Hamburgban. (mult-kor.hu)

kiemelt kép: Rust a szovjet bíróság előtt. forrás: YouTube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.