Ingyen jogsi diákoknak? Nem egészen.

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Talán emlékeztek még rá, márciusban az igazságügyi miniszter, Tuzson Bence két fontos Facebook-bejegyzést tett közzé egyetlen nap alatt. Az egyikben azt mondta, hogy a középiskolásoknak szeptembertől ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése, a másikban pedig már vissza is vonta ezt. Abban már csak arról volt szó, hogy az iskolák valamilyen módon részt vesznek az autóvezetők oktatásában. Most végre kiderült, mi fog történni, ugyanis a kormány kihirdette az ehhez kapcsolódó új jogszabályokat.

forrás: YouTube

Eszerint a következő tanévtől az elméleti oktatást, tehát a KRESZ ismeretét, a járműkezelést és -üzemeltetést a középiskolákban taníthatják majd. Emellett az iskolák végezhetik az elméleti vizsgáztatást is. Már ezzel rengeteget spórolnak majd a szülőknek, ugyanis az elméleti oktatás és vizsga jelenleg 30-80 ezer forint között mozog. Az is pozitívum, hogy az iskolában azok is megtanulhatják a közlekedés szabályait, akik amúgy nem terveznek autót vezetni. Tuzson Bence márciusban azt is írta, hogy elkezdik szervezni a gyakorlati oktatás ingyenessé tételét is, a mostani új szabályokból viszont egyelőre nem derül ki erről semmi. Az szerepel ugyan a módosításban, hogy a jövőben a honvédség is tarthat majd gyakorlati autós oktatást, és vizsgáztathat is, de azt egyelőre nem tudni, hogy hogyan, kiknek és milyen oktatókkal tervezik ezt.

A jogosítvány megszerzése a mostani szabályozás szerint tehát valamivel olcsóbb lesz, mint eddig, de az átlagosan 4-500 ezer forintos költség nagy részét eddig is a gyakorlati oktatás tette ki. Ahhoz, hogy egyáltalán vizsgázni lehessen, minimum 29 gyakorlati óra, vagy 580 km megtétele kell, az órák pedig átlagosan 7-9 ezer forintba kerülnek. És elég ritka, hogy valakinek elsőre sikerül átmenni a forgalmi vizsgán.

Tanulóvezető 1970-ben. kép: Fortepan/Urbán Tamás

Az autósiskolák viszont komoly bajba kerülhetnek, mert jelentős bevételtől esnek majd el azzal, ha a középiskolások már nem náluk tanulják az elméletet és nem náluk vizsgáznak. Ez viszont azt is jelenti, hogy azok, akik már elmúltak 18 évesek, valószínűleg még drágábban tehetik le a jogsit, mint eddig. Ha pedig lesznek új fejlemények, esetleg kiderül, mi lesz a helyzet az ingyenes gyakorlati oktatással, arról rögtön beszámolunk majd nektek. (telex.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.