90 éves bácsi járt az űrben

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az Amazon alapítójának, és a világ egyik leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak űrvállalkozása is van. Turistákat visz az űrbe Blue Origin nevű cége a New Shepard űrkapszulával. A New Shepardnek ez volt a hetedik útja. Két évig szünetelt egy baleset miatt, de abban sem sérült meg senki.

A fedélzeten most öt űrturista utazott, köztük egy 90 éves, afroamerikai férfi, aki olyan lazán szállt ki a kapszulából, mintha csak a sarki boltig ment volna le.

Alig tízperces volt az út, de 105 kilométeres magasságig mentek. És pár percig élvezhették a súlytalanságot. A kapszula nem áll Föld körüli pályára, mint a műholdak vagy a Nemzetközi Űrállomásra küldött hajók, csak felemelkedik, majd visszatér.

A 90 éves Ed Dwight az amerikai légierő egykori pilótája, aki még a hatvanas években volt űrhajós-jelölt, de végül nem vett részt küldetésekben. Ő volt egyébként az első afroamerikai űrhajós-jelölt, akit John F. Kennedy elnök javasolt. Most pedig ő lett a legidősebb ember, aki eljutott az űrbe.

Rajta kívül még négy fizető turista volt a gépen, egy nyugdíjas könyvelőnő, egy sörmágnás, egy vállalkozó és egy pilóta. Hogy mennyibe kerül egy ilyen út, a Blue Origin nem hozta nyilvánosságra, de nyilván rengeteg pénzbe. (Space.com)

(Kiemelt kép: Youtube)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.