Öregszenek a tanárok, durva zivatarok jönnek – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egyre idősebbek a tanárok, és egyre kevesebb a fiatal pedagógus. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint a tanárok mindössze 6,7 százaléka harminc év alatti, míg a hatvan évesnél idősebbek aránya ennek a kétszerese. A legtöbb pedagógus a 45-59 év közötti korosztályba tartozik. A 30-45 év közötti tanárok száma viszont jelentősen csökkent az elmúlt évben. Ennek oka az lehet, hogy tavaly sokan mondtak fel az új pedagógusokra vonatkozó törvények miatt. A 30 évesnél fiatalabb tanárok száma némileg nőtt, a pályakezdő frissdiplomások száma viszont csak a töredéke volt azoknak, akik megkezdték a tanárképzést. (nepszava.hu)

Május 30-án este nyolc órától tartja a M1 állami tévécsatorna az EP-listavezetők vitáját a június 9-i választás előtt. Erről a DK alelnöke, Molnár Csaba számolt be a Facebookon. A vitát a Várkert Bazárban, nézők előtt tervezik megtartani. Ezt élőben adják majd, nagyjából 100 percesre tervezik, és meghívták rá mind a 11 listavezetőt. Ez azt is jelenti, hogy egy listavezetőre nagyjából 8-9 perc jut.  Korábban Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP, Dobrev Klára, a DK és Donáth Anna, a Momentum listavezetője már jelezte, hogy ott lesznek a vitán, ha lesz ilyen. Magyar Péter részvétele még kérdéses. (Facebook/Molnár Csaba)

Egy teszt segít eldönteni, hogy melyik főpolgármester-jelölt áll legközelebb az azt kitöltők ízléséhez. A K-Monitor nevű szervezet 2014 óta készíti el ezt a választási segédletet, amiből kiderülhet, hogy melyik jelölt gondolja ugyanazt a fővárosi kérdésekről, mint a tesztet kitöltő polgár. Összesen 38 kérdés van. A teszt összeállításában három jelölt, Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner András segítette a K-Monitort. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje viszont nem reagált a szervezet megkeresésére.

Egy kérdés a 38-ból. forrás: voksmonitor.hu

Hat népszerű magyar influenszerrel szemben indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).  Egy tavaly novemberben tartott online akcióban 28 hazai véleményvezért vizsgált a hivatal. A vizsgálatból azt derült ki, hogy közülük csak minden ötödik jelzi egyértelműen, ha reklám kerül a tartalmai közé. Az influenszerek fele általában jelezte a reklámot, de nem mindig, míg a véleményvezérek mintegy negyede soha, vagy csak nagyon ritkán tett közzé a reklámra vonatkozó tájékoztatást. (media1.hu)

Kedd délután még mindig keresik a hétvégi verőcei hajóbalesetben eltűnt öt fiatalt. A balesetről mi is írtunk nektek, szombat este egy motorcsónak ütközött nagy sebességgel egy szállodahajónak. A balesetnek eddig egy túlélője és két halálos áldozata van, az eltűntek után még kutatnak. A mentést végző Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője szerint ennyi idő után már sajnos minimális az esély arra, hogy túlélőket találnak. A szállodahajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják és őrizetbe vették. (telex.hu)

Rágalmazás miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke a Facebookon jelentette ezt be. Szerinte a Fidesz elnöke és a hozzá közel álló propagandisták hetek óta azzal kampányolnak, hogy ő és a többi ellenzéki politikus háborúpártiak. Mindezt pedig már óriásplakátokon és videókban is terjesztik. Magyar Péter elmondta, hogy pártja és a támogatói is a béke mellett állnak, aki pedig ezzel ellentétes dolgot állít, annak bíróság előtt kell felelnie. Ez ugyanis a magyar törvények szerint rágalmazás.

Facebook/Magyar Péter

Előkerült néhány képkocka egy több mint 100 évvel ezelőtt forgatott filmből. Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét még 1923-ban filmesítették meg, a premieren ott volt Gárdonyi édesanyja is. A filmben Vicuskát alakító színésznő, Janikovszky Mara hagyatékából került most elő 120 villanásnyi jelenet. A filmet az a Fejős Pál rendezte, aki később Hollywoodban lett híres rendező. Az elmondások szerint Janikovszky Marának megvolt a film teljes kópiája is, de egyszer valaki megijesztette, hogy mennyire tűzveszélyesek ezek a tekercsek, ekkor a színésznő ijedtében kidobta azokat a kukába. (nfi.hu)

101 éve forgatott jelenet az Egri csillagokból. kép: nfi.hu

Estére a idei év eddigi legnagyobb zivatarai érik el az országot délnyugat felől, éjszaka nagyon sok helyen intenzív villámlás, vihar és akár özönvízszerű esőzés is várható. A következő másfél napra az ország minden megyéjére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Nyolc nyugati megyében ráadásul másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben van a legnagyobb esély jégesőre, és nagy mennyiségű lezúduló esőre. (met.hu)

A vízpart helyett egy iskola udvarán neveli fiókáit egy tőkésrécepár. A kacsákról egy ismert természetfotós, Daróczi Csaba készített képeket. A cuki fotókat ide kattintva lehet megnézni. A récék már harmadik éve költenek ebben az iskolában, és láthatóan nem zavarja őket a gyerekricsaj.

Facebook/Csaba Daróczi

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.