A Nagy Leleplezés: miért gyorsabb a mozgólépcső korlátja, mint maga a lépcső?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vannak fontos kérdések az életben. Az egyik az, hogy miért nem tud a kezed ugyanolyan sebességgel felmenni a mozgólépcsőn, mint te magad. Azaz miért tűnik úgy, hogy sem brit, sem semmilyen más tudósok nem tudják megoldani azt, hogy ne hasalj el akkor, ha nem akarod felemelni a kezed a korlátról. Kapaszkodni pedig kell, mert fő a biztonság. Például ha hirtelen rátenyerel valaki a vészfékre, jó, ha nem csak úgy állsz ott. Mert akkor repülsz.

A sebességkülönbséget egyébként sokan azzal magyarázták, hogy így legalább nem lehet elbambulni, és mindenképp észreveszed, hogy mikor van vége a lépcsőnek. De a valódi ok az, hogy a lépcsőt és a kapaszkodót hajtó kerekek más anyagokból készülnek, ezért máshogy kopnak. A korlát kerekei jóval gyorsabban, mint a lépcsőé. Három milliméternyi kopás a kapaszkodó kerekein pedig már egy százalékkal csökkenti a korlát mozgásának sebességét. Ezt figyelembe véve építéskor eleve a szükségesnél nagyobbra tervezik ezeket a hajtókerekeket, hogy legyen miből kopni. Tehát amikor vadonatúj a mozgólépcső, akkor a korlát megy lassabban, mint a lépcső. Ahogy telik az idő, úgy fordul ez át. Tehát ha gyorsabban megy a kezed, mint te, akkor öreg mozgólépcsőn állsz.

Felmerülhet benned, hogy miért nem lehet ezeket az alkatrészeket gyakrabban cserélni, ha már ennyire kopnak. Erre az a válasz, hogy a mozgólépcső-szerelés elég bonyolult és nagyon drága is. Egyébként pedig már vannak olyan mozgólépcsőgyártók, akik beépített szenzorokat használnak, hogy kiegyenlítsék a lépcső és a korlát sebességét. (grunge.com)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!