Mi a szösz az a PÜNK?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Pünkösd van. Ennek a kétnapos ünnepnek az eleje mindig vasárnap, a vége pedig hétfő, ami munkaszüneti nap. Tehát nem kell iskolába menni. De miért?

Az ünnepeket az emberek szokásai, illetve az épp uralkodó hatalom eszméi határozzák meg. A rendszerváltás előtt például piros betűs ünnep volt november 7., az orosz szocialista forradalom napja. És április 4. is, amikor a szovjet hadsereg kiverte a megszálló németeket Magyarországról (és helyettük elfoglalta). Aztán ezek az ünnepek megszűntek, és ma már alig gondol rájuk valaki.

Felszabadulási emlékmű Budapesten, Laborcz Ferenc alkotása. Kép: szoborlap.hu

Viszont a pünkösdről annak ellenére kevesen tudják, minek van, hogy ez ma is szünnap. Ez nagyon fontos ünnep a mélyen hívő keresztények, illetve az egyház számára. Csak hát Magyarországon mostanra már elég szűk kisebbség a hívőké. Úgyhogy az emberek többsége vállvonogatva betervezi a hosszú hétvégét, és nem nagyon érdekli, mitől van.

Vigyázat, áradás!

De még ha nem is vagy hívő, akkor sem árt tudni, mi ez. A pünkösd egyrészt az egyház születésnapja, másrészt a Szentlélek ünnepe. A keresztény egyházak szerint Isten három személy, de valahogy mégis egy. Ezt nem tudathasadásnak, hanem szentháromságnak nevezik, és sokszor maguk a papok is belezavarodnak abba, hogy ez hogyan működik. A higgadtabbak annyit mondanak, hogy hittitok, szóval direkt azért van, hogy ne lehessen érteni. A három személy pedig maga az Isten, más néven Atya; Jézus, vagyis a Fiú; és a Szentlélek. Elég furcsa családmodell, de hát azért hittitok, hogy ne firtassuk. A Szentléleknek nincsen teste, de még csak nem is gáznemű, hanem csak osonkodik láthatatlanul a világban, és teszi a dolgát. Állítólag.

Albrecht Dürer oltárképe a szentháromságról. Fent a galamb a Szentlélek, alatta az Atya és a Fiú. Kép: Wikimedia

A Szentlélek egyedül akkor adta látható jelét a jelenlétének, amikor kiáradt. Ennek emléknapja a pünkösd. A Biblia szerint Jézus, mielőtt felment a mennybe, megígérte, hogy lesz még egy meglepije. Ez következett be ötven nappal húsvét után. Egyszer csak kinyílt egy szelep odafönn, és zutty, a Szentlélek kiáradt. Ez úgy nézett ki, hogy volt egy nagy szélroham, aztán lángok jelentek meg az égen, és ezek leszálltak a tanítványok fejére. De nem lett tőle semmi bajuk, hanem hirtelen megtanulták az összes nyelvet. És így meg tudták téríteni a rómaiakat, görögöket, egyiptomiakat és más népeket. Az indiánokat egyelőre nem, mert hajót a Szentlélek nem hozott nekik.

Ettől a showműsortól helyben meg is tért háromszáz ember, és belőlük lett az ősegyház. Ezért innentől számítjuk a keresztény egyház történetét. Az ötvenedik napot görögül úgy mondják: pentekoszté. De ennek magyarul semmi értelme nincs, úgyhogy addig csavargatták a szót, amíg pünkösd lett belőle. Aminek szintén nincs.

A Szentlelket egyébként vagy galambként, vagy lángként szokás ábrázolni. A galamb később az egyházon kívül is a béke jelképe lett.

A zánkai Béke-emlékmű, Kiss István alkotása. Fotó: Szórád Péter / szoborlap.hu

Öröm, meleg, hosszú hétvége

Ahogy a keresztény ünnepek általában, ez is megvolt igazából évezredekkel Krisztus előtt. Amint a fagyosszentek is jelzik, körülbelül ilyenkor jön el végleg a meleg idő, borul zöldbe a természet. Ennek persze semelyik istenséghez nincs köze, csak a Föld Nap körüli pályájához. Ezt mindig is ünnepelték valahogyan, az ókori zsidók például a sávuót nevű aratóünnepséggel. Ennek az életörömnek a kifejezései a mindenféle májusi népszokások, mint a pünkösdi király megválasztása, a májusfa vagy a majális.

És tulajdonképpen ez a vallástalan, egyszerű emberi öröm jelenik meg abban is, ha a pünkösdöt családi nyaralással, kirándulással vagy közös játékkal töltitek. Hogy a Szentlélek együtt örül-e veletek, az pedig maradjon hittitok.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!