Merényletet követtek el Robert Fico ellen, bosszút álltak a kirúgott munkások – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rendkívüli hír. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit egy szerdai kormányülés után lőttek meg, miután az emberek közé ment. A merényletről ebben a folyamatosan frissülő cikkben olvashatsz többet. (Kispolgár)

Idén már hét magyarországi egyetem szerepel a Center for World University 2024-es nemzetközi egyetemi rangsorában a világ 2000 legjobb felsőoktatási intézménye között. A világ legjobb egyeteme idén is a Harvard lett, a listán eddig is szereplő magyar egyetemek mellé pedig most a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem zárkózott fel. Bár a központja már évek óta Bécsben van, a rangsorban továbbra is magyar egyetemként tartják számon a Közép-európai Egyetemet, vagyis a CEU-t, ezért is szerepel a listán. (Eduline)

Forrás: Eduline / Kispolgár

Tömeges elbocsátás fenyegeti a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemet. Az egyetem súlyos pénzhiánnyal küzd. Áprilisban az intézmény rektora a dékánokkal együtt levelet küldött Csák János miniszternek, amiben jelezték a problémát. A vezetőség szerint ha az egyetem nem jut pénzhez, rengeteg embert kell kirúgniuk, ez pedig súlyos károkat okozna az intézménynek. Úgy tudni, Csák János nem reagált a levélre. Könnyen előfordulhat, hogy a kormány azért nem siet az egyetem megmentésére, mert az intézmény a sokadik próbálkozás után is ellenállt annak, hogy állami fenntartásból alapítványiba kerüljön. (HVG)

Szobrot állítottak egy már eltávolított villanyoszlopnak a Baranya vármegyei Kozármislenyben. A magasfeszültségű, 25 méteres oszlop ötven évig állt a kisvárosban és állítólag nagyon csúnyán belerondított a tájképbe. Végül 2020-ban távolították el. Az önkormányzat most érthetetlen okokból úgy gondolta, emléket állít az oszlopnak, amit annyira utált a lakosság. A szobor 2,5 méteres és fémlemezből készült 800 ezer forintért. A szoborra tett táblán az olvasható: „Itt állt 1969-től 2020-ig a várost átszelő és a tájképet jelentősen romboló magasfeszültségű távvezeték egyik oszlopa”. (Pécs Aktuál)

Kozármisleny Mindenkié / Facebook

Kakival kenték össze a gyár mosdóit azok a munkavállalók, akiket vasárnap rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból. A cég szerint erre azért volt szükség, mert lecsökkent az elektromos autók iránti globális kereslet. Legalább 600 embert rúgtak ki, mindannyian kirgiz vendégmunkások voltak. Magyarországon jelenleg Iváncsán és a gödi Samsung gyárban állítanak elő akkumulátort, utóbbi vállalatnál állítólag nem terveznek elbocsátásokat. (Magyar Hang)

Ukrajnába látogatott Antony Blinken amerikai külügyminiszter és beszállt gitározni egy helyi zenekar fellépésén. Blinken a Diktat nevű pincebárban játszotta el Neil Young Rockin’ in the Free World című dalát. A dalt Neil Young 1989-ben adta ki, miután elmaradt egy tervezett koncertje az akkori Szovjetunióban. Mielőtt játszani kezdett volna, Blinken elmondta a közönségnek: „Tudnotok kell, hogy az Egyesült Államok veletek van, a világ nagy része veletek van, és harcolnak, nemcsak a szabad Ukrajnáért, hanem a szabad világért. És a szabad világ is veletek van”. (BBC)

Kiemelt kép: az iváncsai akkumulátorgyár. SK on Hungary. 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.