Rendkívüli hír: meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően.

Ficót a helyi kultúrház előtt érte a támadás, ahol a kormányülést is tartották. Úgy tudni, a miniszterelnököt a hasán, lábán és kezén érte találat, azután, hogy az ülés végén az emberek közé ment. Ekkor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. A kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen öt lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik. Ficót életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Group photo in the presence of Boris Susko, Maroš Šefcovic

A támadót ártalmatlanították, a rendőrség pedig elfogta. Az elkövetőt Juraj Cintulának hívják. A lévai férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek is.

A lövöldözés környéket lezárták, a kulturális központot evakuálták, a biztonságiak pedig a többi kormánytagot is biztonságba helyezték.

Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkot kaptam. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

Robert Fico szlovák jogász, a baloldali populista SMER párt elnöke. 2023-ban tért vissza a miniszterelnöki székbe, miután 2018-ban elsöpörték a Ján Kuciák oknyomozó újságíró meggyilkolása utáni tüntetések. Először 2006 és 2010, majd 2012 és 2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke. Bár korábban éles vitái voltak a magyar kormánnyal, 2023-as újraválasztása után Orbán Viktor egyik legfőbb szövetségeseként tekintett rá.

A magyar miniszterelnök a lövés híre után arról írt a Facebookon, hogy mély megdöbbenéssel értesült a barátját ért szörnyű támadásról, és imádkozik a mielőbbi felépüléséért. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke szintén a közösségi médiában kívánt Ficónak gyors felépülést.

Források: Új Szó. Denník N. hvg.hu.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!