Kína nagyon rajta van, hogy ne ücsörögjenek annyit a gyerekek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nehéz a rendszeres testmozgás akkor, amikor olyan sokat üldögélünk: az iskolában, a munkában, az autóban, pihenés közben a kanapén. Bár be lehet pótolni az elmulasztott fizikai aktivitást, a legtöbb szakértő mégis egyetért abban, hogy ha már fiatalkorban aktív életmódot alakítunk ki, az nagyban segíthet megelőzni a későbbi egészségügyi problémákat.

Három évvel ezelőtt Kína – a világon elsőként – olyan szabályozásokat vezetett be, amelyekkel próbált tenni valamit a gyerekek mozgásszegény életmódja ellen. A szabályozás korlátozza az online játékgyártó cégek hozzáférését az ifjúsági piachoz, korlátozza, hogy a tanárok (korcsoportonként) mennyi házi feladatot adhatnak a diákoknak, és azt is, hogy a magántanárok mikor tarthatnak órákat. Most a Bristoli Egyetem tudósai vágtak bele, hogy megnézzék az intézkedések eredményeit.

A kutatás vezetője szerint eddig a gyerekeket és a szülőket próbálták rávenni arra, hogy változtassanak az ülő életmódjukon, de ez nem igazán vált be. Most viszont a játékgyártókra, az iskolákra és a magántanárokkal foglalkozó cégekre hárul a felelősség.

A kutatócsoport a kínai Kuanghszi tartomány 14 városának 31 régiójában vizsgálódott 9 éves és idősebb gyerekek körében. A rendeletek hatályba lépése óta a diákok átlagos napi ülőmunkával töltött ideje 46 perccel csökkent. A különbség a városi gyerekeknél volt jelentősebb, a vidékieknél kisebb.

Az átlagos napi képernyőidő is csökkent, körülbelül 10 perccel. A gyerekek 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítették a napi legfeljebb két óra képernyőidős ajánlást. A házi feladatokra fordított idő is visszaesett, a kisebbeké inkább, mint a középiskolásoké.

Az intézkedések tehát jobban beváltak, mint az, hogy a felnőtteket és a gyerekeket próbálták motiválni az aktívabb életmódra. Egyelőre csak Kína ezen egyetlen régiójára vonatkozóan lehet következtetéseket levonni. Így további kutatásokra van szükség annak felméréséhez, hogy a szabályozás milyen hatással van az ország többi részére. Egyelőre az is kérdés, hogy egy ilyen megközelítés alkalmazható-e a más országokban. Te mit teszel annak érdekében, hogy aktív életet élj? Írd meg nekünk a belső üzenetküldőben!

Forrás: IFL Science

Kiemelt kép: Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.