Tíz útravaló Törökországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Törökország a magyarok népszerű nyaralóhelye, ahol mindig csábít a jó idő és a friss kebab illata – de sok érdekesség is akad róla, ezért most innen hozunk nektek útravalókat. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük.

Főváros: Ankara
Lakossága: 85 millió fő
Terület: 780 580 km²

1. Melyik is a főváros?

Könnyen összekeverhető, hogy mi Törökország fővárosa: sokan rögtön Isztambult mondanának, pedig a nyertes Ankara. Igaz, ez csak a második legnagyobb város. Törökország egyébként csak fél lábbal tartozik Európához, mivel a területének csak 3-5 százaléka fekszik itt, a többi mind Ázsiához tartozik. A határ Isztambul városán keresztül fut.

2. Micsoda látvány!

Törökország ad otthont a világ hét csodája közül kettőnek. Ezek az ephészoszi Artemisz-templom, ami egy ókori görög templom, és a halikarnasszoszi mauzóleum. Ez egy i. e. 353 és i. e. 350 között épült síremlék, amely Mauszólosz, perzsa királyi helytartó és felesége számára épült a kis-ázsiai Halikarnasszoszban. Törökországban 21 UNESCO világörökségi helyszín van.

Epheszosz. Rita1234 / Wikipedia

3. Utánam a vízözön

Törökország legmagasabb hegye, az Ararát-hegy két csúcsból áll, a Nagy-Ararát több mint 5 ezer méter magas. A hegyet sokan szentnek tartják, és úgy tartják, hogy Noé itt tette partra bárkáját a nagy özönvíz után.

4. És az EU?

Törökország köztársaság, az elnöke pedig Recep Tayyip Erdoğan. Az ország alapító tagja volt a második világháború után létrehozott ENSZ-nek, és tagja a NATO-nak is. Közel-keleti elhelyezkedése miatt Törökország stratégiai jelentőségű a világpolitikában. Törökország 1963 óta úgynevezett társult tagja az Európai Uniónak, de nem tagja. Az ország első csatlakozási kérelme 1987-es (!) keltezésű, 1999-ben uniós tagjelölti státuszt kapott. A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek, de 2018-ban megrekedtek a törökországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok terén tapasztalható visszalépések miatt.

Isztambuli látkép. Pixabay

5. Éles kanyar Lappföldről

Talán furcsán hangzik, de a Mikulás Törökországban született. Nikolai, 4. századi görög keresztény püspök a Római Birodalom Lícia régiójában, a mai Törökországban élt. Szülei halála után nagy örökséget kapott, amelyet szétosztott a szegények és rászorulók között. A legenda szerint zsáknyi aranypénzeket dobált a házak kéményébe, és gyümölcsöt vitt a gyerekeknek. Az emberek szentnek nevezték. Jó cselekedeteinek híre egész Európában elterjedt, és megalapozta a Mikulás legendáját.

6. Pedig a karácsony nem is úgy van!

Még ha a Mikulás eredete Törökországból ered is, az ország hagyományosan nem ünnepli a karácsonyt, mivel túlnyomórészt muszlim ország. Törökországban rengeteg saját vallási ünnepet tartanak, a legfontosabb a ramadán.

Pixabay

7. Ennyi mindent hoztak be Európába

Az óriás tulipánföldekről ugyan Hollandia jut eszünkbe, pedig azokat a törökök vitték Amszterdamba. A virágok Közép-Ázsiából származnak, és jóval azelőtt a törökországi paloták kertjeit díszítették, hogy Európába kerültek volna. A tulipánok az oszmán időkben olyannyira kedveltek lettek, hogy mintájuk számos akkoriban készült műalkotáson, kerámián és textílián is megjelent. A tulipánok népszerűségét a törökök még ma is ünneplik, és minden tavasszal tulipánfesztivált rendeznek. És ha már itt járunk, a cseresznyét is ők hozták be Európába.

8. Övék az egyik legjobb vezetéknév

50 betűvel a leghosszabb török vezetéknév a Ayyıldızlızlıkırmızıbayraktaşıyankahramanoğullarından. Bajban lehetnek azok a török gyerekek, akiket így hívnak, de még csak most tanulnak írni! A nyelv leghosszabb szava a nép kultúrában amúgy a 70 szóból álló „muvaffakiyetsizetsizleştiricleştiriciveriveremeyabilımızdanmişmişmişmişmişmişmişmişmişmişmiş̇süncesine” szó. Ezt nem használják gyakran, kifejezetten egy történethez találták ki. Nagyjából úgy fordítható, hogy „mintha azok közé tartoznál, akiket nem tudunk könnyen lefegyverezni”.

Pixabay

9. Csodás gasztronómia

A törökök egyik kedvenc étele a grillezett bárányból vagy marhából készült kebab, de egy sor ínycsiklandó ételt is ehetünk náluk. A joghurtos saláták, a halak és a tenger gyümölcsei, a grillezett, párolt húsfajták, az olívaolajon párolt és töltött vagy csomagolt zöldségek mind török ízélménynek számítanak. Ami az édességeket illeti, a lokum már sok itthoni üzletben is kapható, úgyhogy könnyen kideríthető, mennyire vagy oda a zselés, porcukorral meghintett finomságért. Hasonló a helyzet a baklavával, amit több nemzet is a sajátjaként tart számon, és ami brutális méz-és pisztáciarobbanással jár a szájban. Kénytelenek vagyunk lerántani a leplet arról a tényről is, hogy létezik egy úgynevezett csirkemellpuding is náluk, a tavuk göğsü. Ez egy furcsa, főtt csirkéből, tejből és cukorból álló, fahéjjal ízesített főzet.

10. Brutális méretű piacok

Az Isztambulban található Nagy Bazár (törökül Grand Bazaar) a világ egyik legnagyobb és legrégebbi fedett piaca 61 utcával és több mint 4000 üzlettel. Naponta akár 300-400 ezer látogató is megfordul ott. Rendszeresen szerepel a világ leglátogatottabb turisztikai látványosságai között, és gyakran a világ egyik első bevásárlóközpontjának tekintik. Bár a Nagy Bazárban talán veszélyesebb, ha lemaradsz a családodtól. Szintén Isztambulban van a híres és gyönyörű Hagia Szophia (ejtsd: ajía szofía) bizánci építésű hajdani ortodox bazilika.

Mark Tarloc / Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.