Manipulálnak titeket a csokik, hogy megegyétek őket?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden jel szerint igen – vagy legalábbis igyekeznek nagyon ínycsiklandóak lenni a számotokra. Mivel a gyerekek gyakran járnak a szüleikkel vásárolni, legyen szó plázáról vagy élelmiszerboltról, a cégek kifejezetten gyerekeknek szánt csomagolásokat is készítenek: színes mintákat, feltűnő betűket, állatos rajzokat használnak. Ezzel arra csábítják őket, hogy kérjék a terméket a szüleiktől. A baj csak az, hogy ezek a termékek a magas zsír-, só- vagy cukortartalmuk miatt sokszor egyáltalán nem jók egy gyermek számára. 2010-ben egy kutatás már bebizonyította, hogy a csomagolás befolyásolja a gyerekek választásait, ha a junk foodról van szó.

Pixabay

A junk food alatt nem csak a gyorséttermi ételeket értjük, hanem a nasikat, a sós snackeket, édességeket, cukorkákat, cukros italokat. Legutóbb írtunk nektek arról, hogy Magyarországon a 18 év alattiak 20-25 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ezeknek a gyerekeknek pedig legalább 80 százaléka felnőttként is az marad – tehát nem állunk valami jól e téren. Az Egyesült Királyságban is igen komoly probléma a gyerekek elhízása, a brit kormány pedig már próbált itt-ott tenni az ügy érdekében.

Mit mondanak a szakértők?

Most a Jamie Oliver séf által vezetett kampányszervezet, a Bite Back rukkolt elő érdekes eredményekkel a csomagolásokkal kapcsolatban. Legújabb akciójukban táplálkozási szakértőket kértek fel arra, hogy elemezzenek 262 olyan édességet, snacket,

  • amit az Egyesült Királyságban árulnak,
  • és aminek a csomagolása valószínűleg vonzó a gyerekek számára.

A szervezetnek ugyanis az volt a gyanúja, hogy az élelmiszergyártók szándékosan olyan, fiataloknak szóló csomagolást használnak, amivel még több egészségtelen élelmiszert adhatnak el. A kutatás a termékek 78 százalékát zsír-, só- vagy cukortartalmuk egészségtelennek ítélte meg. A figurákat ábrázoló termékek 67 százaléka volt egészségtelen. A termékek 80 százaléka élénk színekkel, vidám mintákkal és betűkkel igyekezett felkelteni a gyerekek figyelmét.

Unsplash

A Bite Back szerint az olyan márkák, mint például a Kinder Surprise vagy az M&M’s mind színes, gyerekeknek tetsző csomagolást használ magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételein.

A Lordok Háza nemrégiben közzétett, ultrafeldolgozott élelmiszerekkel, diétával és elhízással foglalkozó vizsgálata megállapította, hogy a Mondelēz (ide tartozik az Oreo vagy a Milka) mind az 58 gyerekeknek tetsző terméke egészségtelen. A Ferrero mind a 22 terméke nagy mennyiségű zsírt, sót vagy cukrot tartalmazott, a Mars, a PepsiCo és a Kellogg’s pedig tucatnyi olyan terméket árul gyerekeknek tetsző csomagolással, amelyek egészségtelenek. Érdekes, hogy például a Danone egyetlen gyerekeknek szóló termékét sem ítélték egészségtelennek.

Mit mondanak a gyártók?

A Mondelēz a reakciójában tagadta, hogy marketingje a gyermekeket célozná meg. Azzal érvelt, hogy a termékeit felnőtteknek vagy szülőknek szánja, ráadásul csak alkalmanként. Azzal sem ért egyet, hogy a színes csomagolás automatikusan a gyerekeket szólítja meg. A brit Élelmiszer- és Italszövetség szintén megvédte az élelmiszeripari cégek marketingstratégiáját, szerintük a gyártók a szabályok szerint dolgoznak.

Jamie Oliver a Guardiannek azt mondta: „akár vicces karakterek, színes képek vagy izgalmas új formák révén, de ezek a vállalatok azért használnak ilyen csomagolásokat, mert tudják, hogy ezzel megragadják a fiatalok figyelmét. Ez egy trükk… egy újabb módja annak, hogy a cégek egészségtelen ételekkel bombázzák a gyerekeket.”

Jamie Oliver. Scandic Hotels / Wikipedia

James Toop, a Bite Back vezérigazgatója azt javasolta, hogy a kormány vezessen be új szabályozást, és korlátozza a gyártók sunyi taktikáit, mivel „alvajárva sétálunk bele egy megelőzhető egészségügyi válságba.” A kutatás szerint az is hatékony lenne, ha az egészségtelen ételeket csak este 9 óra után reklámozhatnák a brit tévécsatornák.

Te gondolkodtál már azon, hogy a kedvenc termékeid csomagolásai vonzanak-e téged? Egyetértesz azzal, hogy a csomagolás befolyásolja, mit rágcsálsz szívesen? Írd meg a véleményedet nekünk a belső üzenetküldőben!

Források: FoodBev Media, Guardian, Young Consumers Insight and Ideas for Responsible Marketers 11(1):77-89, Science Direct, Royal College of Paediatrics and Child Health.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.