Nincs erősebb a bodybuilder bogárnál

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amikor a bogarakra gondolunk, nem az jut eszünkbe, hogy a kis repülő, csápos izék felváltva izzadnak az edzőteremben, de azért mégiscsak vannak köztük olyanok, amelyek figyelemre méltó erőkifejtésre képesek. A bolygó egyik legerősebb bogaráról nemrég az IFL Science cikkezett. Ez pedig

a góliátbogár.

A góliátbogarak a természet legnehezebb bogarai közé tartoznak. Afrika számos erdejében őshonosak, és a Goliathus nevű nemzetséghez tartoznak. A góliátbogár egyik legnagyobb faja a G. regius, más néven a Királyi Góliát, amely feltűnő fekete-fehér megjelenéséről nevezetes. Ez a bogár akár tíz centisre is megnőhet!

Egy kisebb góliátbogárka. Fotó: Wikimedia / Fungus Guy

A királyi csápos Nyugat-Afrika egyes részein él, többek között Burkina Fasóban, Ghánában, Guineában, Elefántcsontparton, Nigériában és Sierra Leonéban. Testvére, a G. goliatus hasonló méretűre nőhet, de ő sokkal délebbre lakik.

A tudósok vitatkoznak azon, hogy mekkorára is nőhet egy góliátbogár. Egyesek szerint egy-egy bogár akár 70-110 grammot is nyomhat. Főleg a fa nedveivel és gyümölcseivel táplálkozik. Meglepő tény,

a saját testsúlyánál mintegy 850-szer nehezebb súlyokat képes megemelni – ez annyi, mintha egy átlagos testalkatú ember két ámbráscetet emelne fel.

Hogy hivatalosan melyik a legkigyúrtabb bogár, az rejtély. A Megasoma actaeon, az elefántbogár és az óriáscincér mind hasonló súlyra nőhetnek, mint a góliátok. Ami a hosszúságot illeti, a herkulesbogár legyőzi a góliátbogarat: ő a hosszú szarvának köszönhetően akár a 17,3 centis méretet is elérheti. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.