Megtalálhatták minden malac, tehén és szarvas ősét

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az amerikai Denverben a Természettudományi Múzeum munkatársai izgalmas bejelentést tettek. Egy ősi emlősfaj maradványait találták meg, ami a ma élő összes disznó, szarvasmarha és szarvas őse lehetett. Ezekben az állatokban az a közös, hogy mind patások.

A most megtalált lelet 65 millió éves lehet. A Militocodon lydae névre keresztelt faj nem sokkal a dinoszauruszok kipusztulása után élt. Ez azért is fontos felfedezés, mert nagyon kevés fosszíliát találtak meg ebből a korból. A tudósoknak pedig még mindig nem sikerült teljes képet kapni arról, hogy mi történt pontosan a dínók pusztulása után. Így ez a mostani felfedezés választ adhat arra is, hogy hogyan tudták a patások később benépesíteni a földet.

Ilyennek képzelik az őspatást a lelet alapján. kép: Denver Museum of Nature & Science

Ja, egyébként az őspatás pici volt, akkora, mint egy csincsilla. A súlya nem érte el az egy kilót, a hossza pedig 23-26 centi lehetett. Az állat koponyáját is megtalálták, a fogazatából szintén rengeteg dologra lehet majd következtetni. A kutatók egyébként több mint nyolc éven át dolgoztak, számtalan területet átfésültek Amerikától Argentínáig, mire nem messze a múzeumtól, Colorado Springs város határain belül rábukkantak a leletre. A lelőhely közelében korábban számos ősi maradványt is találtak már, köztük egy nagyjából 63 millió éves növényevő emlősét is. (interestingengineering.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.