Nem csak a filmekben van ilyen: a partra írt HELP szó mentett meg három tengerészt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Aki látta a Számkivetett című filmet, emlékezhet arra, hogy Tom Hanks karaktere minden lehetséges módon próbált hazajutni, amikor egy lakatlan szigeten ragadt. Természetesen az sem maradt el, hogy a parton faágakból és levelekből kiírja: HELP – hátra észreveszi valaki az égből. De hiába. Hihetetlen, de a stratégia a való életben működött már párszor. Legutóbb április elején, a Csendes-óceán nyugati részén.

Három halász a Mikronéziai Szövetségi Államok egyik szigete, a Pikelot körüli vizeken akart halászni. Az erős hullámok azonban megrongálták a nyitott csónakot, a motor pedig megsérült. A hajótöröttek partra szálltak, de a rádiójukban lemerült az akkumulátor, mielőtt segítséget tudtak volna hívni.

A halászok ekkor pálmaleveleket gyűjtöttek a mindössze 31 hektáros szigetről, a parton pedig kiírták belőlük a „HELP” szót. A férfiak egy hétig kókuszdión éltek, és friss vizük is volt a szigeten lévő kis kútból, amit általában a térség halászai használnak, ha arra járnak. Így festett az égből a feliratuk:

U.S. Coast Guard Forces Micronesia / Sector Guam

A férfiak keresése április 6-án kezdődött, amikor egyikük rokona felhívta a mentőszolgálatot az amerikai csendes-óceáni Guam területén. A hatóságoknak elmondta, hogy a férfiak nem tértek vissza, miután húsvétvasárnap útnak indultak.

A parti őrség szerint a japán Okinawán található Kadena légibázisról indított P-8A típusú felderítő repülőgép, az amerikai haditengerészet egyik gépe vette észre a feliratot április 7-én.

Chelsea Garcia hadnagy, a kereső- és mentőakció koordinátora az esettel kapcsolatban elmondta, döntő fontosságú volt a HELP felirat, hiszen óriási volt a keresési terület. A haditengerészet repülőgépe túlélőcsomagokat dobott le a három férfinak, és továbbította helyzetüket a mentőközpontnak.

Nem sokkal később, amikor a parti őrség egyik járműve elérte a szigetet, a történet újabb fordulatot vett. Az egyik első mentő a parton Eugene Halishlius másodosztályú altiszt volt. A partra vetett férfiak meglepődve látták, hogy Halishlius mikronéziai, és beszéli a helyi nyelvet.

Miután bemutatkozott, az egyik hajótörött megdöbbenve tapasztalta, hogy rokona az altisztnek. Erre aztán Halishlius is ráébredt, aki azt nyilatkozta, hogy a halász képtelen volt elhinni, hogy a parti őrségnél van és próbálja megmenteni őket. A férfiak amúgy harmad-unokatestvérek volt.

Meglepő módon nem ez volt az első mentőakció a szigeten. 2020-ban három másik férfi is ott rekedt, miután a csónakjukból kifogyott az üzemanyag az út során. Ők hárman azt írták ki a partra, hogy „SOS”.

United States Air Force

Az üzenetet a guami Andersen légitámaszponton működő amerikai légierő tankhajójának legénysége vette észre, amely ezután utasította a parti őrség, a mikronéziai és az ausztrál haditengerészet egységeit, hogy hozzák ki a férfiakat a szigetről. (CNN)

Kiemelt kép: IMDb

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!