Tényleg betiltották a karácsonyt a kommunisták?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Visszatérő legenda, hogy a szocialista Magyarországon a karácsony – mint egyházi ünnep – be volt tiltva, és helyette „fenyőünnepet” kellett tartani. A mendemondának van alapja, de a lényeg mégsem igaz.

Az viszont igen, hogy a Szovjetunióban ez megtörtént. A szövetség megalakulása után egy ideig a karácsonyfát még eltűrték, de aztán 1929-ben Sztálin azt is betiltotta. Hat évig tartott a tilalom, ezután a fa visszajöhetett, de csak „újévi fenyő” néven. Nehogy valakinek Jézus jusson eszébe, és aztán le kelljen csukni emiatt.

Magyarország a második világháború után vált kommunista diktatúrává. Ennek első, 1956-ig tartó szakasza igen kemény elnyomás volt. Rákosi Mátyás pártfőtitkár igyekezett a szovjetek legjobb tanítványának mutatkozni. De a karácsony betiltásáig nem jutott ő sem. Amit valóban megpróbáltak eltüntetni, az a Jézuska. Mikulás püspököt simán lecserélték Télapóra, de a karácsonyból nehezebb kivonni Jézust.

A szenttől az elemes játékokig

Hiszen ez Magyarországon ezer éve Jézus születésnapjaként ismert. De a kommunista nem ismer lehetetlent! Az egyházakat akár erőszakkal is üldözték. Papokat zártak börtönbe, a hívőket megfigyelték a templomokban. A sajtót teljesen a kommunista párt uralta, így az újságokból, a rádióból ki tudták törölni a Jézuskát. Próbálkoztak a fenyőünnep szó meghonosításával, de egyáltalán nem volt tilos karácsonynak hívni az ünnepet. Maga a párt is így nevezte általában. Legfeljebb hozzátették, hogy a karácsony is tőlük meg a nagy Szovjetuniótól szép.

Az 1956-os forradalom után Kádár János került hatalomra. Kádár tanult Rákosi hibáiból, és nem akart felesleges feszültségeket. A szocializmus továbbra is ellenséges volt a vallással. De széles körben elterjedt népszokásokkal nem kívántak hadakozni.

A hatvanas évektől a javuló életszínvonal aztán pontosan ugyanazt tette a karácsonnyal, mint Nyugaton. A karácsony átalakult, szent emléknapból a családok és a kereskedők ünnepévé vált. Egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az ajándékok és az eszem-iszom. A pártállam pedig ezzel teljesen elégedett volt, sőt büszkén hirdette a karácsonyi vásárokat, és hogy új keletnémet mackók érkeztek az üzletekbe. És tulajdonképpen ez így is maradt.

Játékbolt kirakata Dombóváron, 1972. Jézuska nincs, maci van. Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Keresztények a karácsony ellen

Persze nemcsak a szovjetek próbálták betiltani a karácsonyt. Ma is tilos ünnepelni például Szaúd-Arábiában és több más iszlám országban, mivel ők a saját vallásuk mellett nem tűrnek meg másikat. Nincs karácsony Észak-Korea sztálinista zsarnokságában, és Kubában sem volt, amíg II. János Pál pápa oda nem ment felkérdezni az ország vezetőjét, Fidel Castrót.

És olyan is volt, amikor keresztények tiltották be a karácsonyt. Az angol puritánok – radikális, keményvonalas keresztények – 1647-ben hoztak törvényt a karácsony eltörléséről. Úgy vélték, annak semmi köze a Bibliához és Jézushoz, ráadásul katolikus ünnep, vagyis az ellenségé. Igaz, ami igaz, akkoriban a karácsony inkább hasonlított a római szaturnáliákra. Vad tivornyázással, részegeskedéssel ülték meg Jézus szülinapját. A puritánok úgy gondolták, hogy illendőbb böjtöléssel, vagyis önkéntes éhezéssel emlékezni. Nem is tartott sokáig az uralmuk. Talán ezért sem tiltották be a kommunisták a karácsonyt: olvasták a történelemkönyveket.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.