Angliában betiltják a gyenge jelszavakat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az Egyesült Királyságban életbe lépett egy törvény, ami tiltja a könnyen kitalálható, gyenge netes jelszavakat. Ezzel az a cél, hogy biztonságosabbá tegyék az eszközöket, ezzel pedig az okosotthonokat is a kibertámadásokkal szemben. Így nem lehet már használni az alapbeállításként megadott jelszavakat, tilos lesz például az 12345 vagy 11111. 

A törvényre azért volt szükség, mert a szigetországban egyre több támadás éri az okoseszközöket. Az egyik fogyasztóvédelmi szervezet szerint egy lakást, ahol sok jelszóval védett eszköz van, akár 12 ezer támadási kísérlet is érhet hetente. A támadások hatodában a jelszó kitalálásával próbálkoznak. A britek azért is könnyű célpontok, mert náluk egyre több a netre kötött okoseszköz, egy lakásban átlagosan 9 ilyen szerkezet van, beleértve az okostévéket, okosórákat is. De egyre gyakoribb a hangvezérelt bejárati ajtó vagy az internetre kötött high-tech hűtő is.

A leggyakrabban használt jelszavakat pedig tényleg könnyű kitalálni. A briteknél az első helyen az 123456 áll, a második a password, azaz jelszó, a harmadik pedig a régi klasszikus qwerty. De benne van az első tízben a liverpool, az arsenal és a chelsea is. Hiába no, az angolok szeretik a focit. Egy kutatás szerint a leggyengébb jelszavak a streaming-szolgáltalásokat védik. Ennek vet most véget ez a törvény.

Magyarországon se sokkal jobb a helyzet, bár minket egyelőre nem véd meg az állam a saját hülyeségünktől. 2023-ban a leggyakoribb netes jelszó az volt, hogy admin, a második az 123456. Top tízes még a telefon, a 00000, és a Nagyatád is, bár ez utóbbira nincs logikus magyarázat. (news.sky.com, itbusiness.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.