Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kifelé tartunk már a hidegből, ma még hűvös reggel, néhol kis eső és szél várható. De holnap már újra itt a jó meleg! Ervin napja van.

Ma pénzügyekről lesz szó, mert akár tetszik, akár nem, a világunk a pénz körül forog, szóval tudni kell, mi micsoda és merre hány méter. De ennél persze pihentetőbb téma, hogy szabad-e, sőt érdemes-e hátrafelé járni, és hogyan lett népszerű sport valaha a curukkolásból.

Ami hátrálást, tolatást jelent, a magyar száj a német zurück (vissza) szót rágta ilyenre. És ha már szóba került, elárulunk valamit a tolatómozdonyokról. Miért hívják így őket? Hát tolatni nem nagy szám, a nagy gőzösökön kívül minden mozdony simán megy bármelyik irányba. A legtöbbnek nincs is eleje, vagyis csak az van neki.

Csakhogy a vasutasok nem úgy beszélnek, mint a többiek. A vasútnál a tolatás nem curukkolást jelent, hanem a vonatok (vasutasul: szerelvények!) összerakását és szétszedését. A tolatómozdonyt erre találták ki, és az a lényege, hogy gyorsan tud irányt váltani, a vezetőnek pedig nem kell átmászni a másik végébe ehhez. Ehhez régen olyan gőzösöket használtak, amelyek nem pótkocsin vitték magukkal a szenet és a vizet, hanem oldaltartályokban (vasutasul: tartány). Így jobban lehetett látni hátra. És ilyen mozdony Thomas is. De megígérjük, hogy róla többet nem írunk, hacsak nem keveredik politikai botrányba. Mert akkor benne lesz az esti híradóban!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.