Akinek a műveit klingonra is lefordították

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Április 23-n volt 460 éve, hogy megszületett minden idők legismertebb és legnépszerűbb drámaírója, William Shakespeare. Ráadásul a mester pont a születésnapján hunyt el 52 évvel később. Ezért megérdemli, hogy a héten megemlékezzünk róla, és hozzunk néhány érdekességet, amit nem biztos, hogy az iskolában tanulni fogtok.

Az egyik leghitelesebbnek tartott Shakespeare-portré 1623-ból. kép: wikipedia

Itt van mindjárt a neve. Ki az, akinek nem okozott nehézséget leírni ezt a hosszú nevet? Nyugodjon meg mindenki, az írónak is meggyűlt ezzel a baja. Vagy legalábbis nem sikerült eldöntenie, hogy miként írja alá a műveit. Legalább 80 különböző aláírása volt. Azok között, amik fennmaradtak, szerepel a Wilm Shaksp, a William Shakespe, a Wm Shakspe, William Shakspere, Willm Shakspere, és a William Shakspeare. Viszont egy olyan dokumentum vagy alkotás sem maradt fenn, amit úgy írt volna alá, ahogy mi ismerjük, azaz William Shakespeare-ként.

Többen kétségbevonták, hogy Shakespeare életműve tényleg csak egy ember alkotása. Az szinte biztos, hogy több darabját, például a Machbetet vagy a Szeget szeggel-t a barátaival, Thomas Middletonnal és John Fletcherrel írta. Voltak azonban olyan elméletek is, ami szerint a Shakespeare csak egy álnév volt, ami mögött egyesek a kortárs írót, Christopher Marlow-t sejtették. Sőt, egy időben magának I. Erzsébet angol királynőnek is tulajdonították az írásokat. Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint pedig Shapespeare, aki a vidéki Angliában született és nevelkedett, nem lehetett annyira művelt, hogy megírja a műveit. Ezért gondolta több kutató, hogy az akkori Oxford grófja, Edward de Vere írhatta ezeket Shakespeare helyett. Ezt az elméletet a komolyabb irodalomtörténészek nem fogadják el.

Ugyan ünnepelt író volt már a saját korában is, de zseniként a 19. században tekintettek rá először. Azóta a világ összes létező nyelvére lefordították már a darabjait. Magyarra elsőként Petőfi Sándor és Arany János fordította Shakespearet. Két darabja, a Hamlet és a Sok hűhó semmiért pedig a Star Trek nyelvén, klingonul is megjelent.

Az Uránusz 27 holdja közül a legtöbb Shakespeare műveinek szereplőiről lett elnevezve. Az első két felfedezett hold a Szentivánéji álom alakjainak nevét kapta 1852-ben, azóta hívják ezeket Titániának és Oberonnak.

Shakespeare-t a szülőfalujában, Straford-upon-Avon-ban temették el. A sírján lévő versben megátkozza azokat, akik a testét háborgatnák. „Jó barát, Jézus irgalmáért tartózkodj attól, hogy felásd az idezárt port, áldott az, aki megkíméli e köveket, és átkozott legyen, aki bolygatja a csontjaimat!” Ezért a sírt sosem nyitották fel, annak ellenére, hogy állítólag vele temettek néhány kiadatlan kéziratot.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.