Kinek az alázatos szolgáit vették meg kilóra?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elkezdődött a választási kampány. Az önkormányzati és európai parlamenti választásokat június 9-én tartják. A kampány pedig az a reklámhadjárat, amellyel a pártok szavazókat próbálnak szerezni.

Mivel ezeket a hirdetéseket te is látni fogod az utcán, Youtube-videókban és máshol is, a Kispolgárban igyekszünk mindről megírni, ki csinálta, mit ábrázol és mi a célja.

Megvették őket kilóra

Kép: CÖF

Ez a plakát már márciusban kikerült az utcákra. A photoshoppolt képen a következők láthatók:

  • Karácsony Gergely budapesti főpolgármester,
  • Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, korábbi miniszterelnök,
  • Magyar Péter, aki két hónapja robbant be és a TISZA Pártot vezeti,
  • Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, 2022-ben ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt.

Vicces, hogy eredetileg Magyar helyett Fekete-Győr András szerepelt a plakáton valamiért, ő a Momentum elnöke volt, de már három éve nem az.

Fotó: Media1

A kép amúgy egy híres amerikai punkegyüttes, a Dead Kennedys lemezborítójának koppintása. A zenészek tiltakoztak is emiatt. Az ingükre rajzolt dollárjel pedig arra utal, hogy külföldről kaptak pénzt a választásra, és ezért nem is magyar érdekeket szolgálnak.

Ez a vád egyébként Karácsony és Márki-Zay esetében nem alaptalan, mindketten kaptak támogatást amerikai szervezetektől a 2022-es választásnál. (Magyar Péterről egyelőre nincs ilyen információ.) Igaz, még ezekkel együtt sem érhették utol a Fideszt, amely a törvényben előírt keretösszeg sokszorosából kampányol. Ezt részben úgy teszi, hogy az állami tévé és rádió is őket erősíti – a képen látható politikusok ott szinte sosem szólalhattak meg –, de más módszerek is vannak. Ilyen például a nemzeti konzultáció, amiről itt írtunk. Vagy pontosan ez a plakát – ez ugyanis papíron nem is a Fideszé. De akkor kié?

Nos, ez a CÖF, a Civil Összefogás Fórum nevű egyesület hirdetése. Ők semmi mást nem tesznek, mint kampányolnak a Fidesznek, de amit ők költenek, az nem számít a törvényes összegbe. És hogy miből? Állami támogatásból. Pontosabban állami vállalatok, mint például az elektromos művek vagy a lottócég pumpálják át hozzájuk a pénzt.

Brüsszel alázatos szolgái

Fotó: Népszava

Ez a plakát már vállaltan a Fidesz saját hirdetése, de az üzenete hasonló. Itt Gyurcsány, Karácsony és Magyar mellett feltűnik Dobrev Klára, aki Gyurcsány felesége és a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. A háttérben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Unió első embere látható. Érdekesség, hogy von der Leyen megválasztását Orbán Viktor lelkesen támogatta annak idején.

A pincérként ábrázolt ellenzékiek nyilván itt is az idegen hatalom kiszolgálóiként lettek ábrázolva, akik ráadásul rossz dolgokat kínálnak az országnak. Ez a hatalom viszont már nem Amerika, hanem az Európai Unió, amelynek mi is tagja vagyunk. A migráció a bevándorlókra, a gender az LMBTQI-jogok kiterjesztésére utal. A háború meg arra, hogy ők Ukrajna támogatása mellett vannak, míg a Fidesz azt szeretné, hogy Oroszország minél előbb győzze le a megtámadott országot. Egyébként Magyar Péter kifejezetten ellenzi, hogy Magyarország bármilyen formában részt vegyen a háborúban, és a többiek sem tettek ilyen kijelentést.

A pedofilmentegető

Fotó: Reddit

Egyelőre a Fideszen és alázatos szolgáin kívül csak a pillanatnyilag legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció folytat országos plakátkampányt. Ebben a kegyelmi botrányra utalnak, a miniszterelnök mint pedofilmentegető jelenik meg. A DK ezzel szemben „európai gyermekvédelmet” követel, bár az nem derül ki, hogy mit ért ez alatt. Azt egyébként a mai napig nem tudjuk, miért adott kegyelmet Novák Katalin a pedofilügyben érintett K. Endrének. De azt sem, hogy ehhez volt-e köze Orbán Viktornak.

Amint látható, a pártok egyelőre az ellenfeleik mocskolásával vannak elfoglalva, a saját ajánlatukat kevésbé hirdetik. Ezt negatív kampánynak hívják, és nem túl gusztusos, viszont gyakran hatásos. A hátralévő másfél hónapban biztosan lesznek még érdekes hirdetések plakáton és interneten is, mi pedig azokat is megírjuk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.