Micsináljak? Puzzle-özz!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztos te is érzed néha, hogy nem kéne folyton a gépet vagy a telefont nyomkodni, hanem jó lenne valami mást is csinálni. De mit? Ehhez adunk ötleteket ebben a sorozatban.

Van annak valami furcsa bája, ahogy az ember szinte kaján vigyorral az arcán lopja haza a legfrisebb szerzeményt: egy nagy doboz puzzle-t. Szégyen, hogy ennek még mindig nincs legalább valami félig magyar neve. Lehetne például púzli. Vagy pázli.

A kirakós olyan hobbi, amit ugyanúgy szerethet egy 5 meg egy 95 éves is, talán csak az különbözik, hány darabos kihívásnak vágnak neki.

A kirakózás akkor is jó szórakozás, ha egyedül csinálja az ember, de egy családi, baráti hétvégén sem jön rosszul, ha a nappali közepén kiterített szőnyegen mindenki játszhat egy kicsit.

Unsplash

A puzzle-höz kell egy kis türelem és elszántság, hiszen újra és újra vissza kell térni hozzá, de legalább azzal a megnyugtató gondolattal simíthatunk végig a kész művünkön, hogy végül minden a helyére kerül. A kész kirakót ráadásul összeragaszthatjuk és kitehetjük a szobánk falára is.

A puzzle-özés kezdő szinten olcsó hobbinak számít. A legtöbb üzletlánc kínálatában vagy a vegyesdiszkontokban is van kirakós, ha nem is a legszebb fotóval és nem is a legszebb alapanyagból. 2500 forintért már vehetünk 500, 1000 darabos szetteket, amikkel aztán napokig-hetekig elszöszölhetünk. 1-2 nagyobb darab kartonpapírt összeragasztva tökéletes felületünk lesz a rakosgatáshoz, komolyabb játékosoknak már puzzleszőnyeg ajánlott.

A határ persze itt is a csillagos ég, van olyan Magyarországon kapható kirakós, amiért közel 150 ezer forintot kellene kicsöngetni. Mivel a kirakókból ezerféle létezik, mindenki megtalálhatja azt a mintát, amit szeret: a kedvenc városa tájképét, a kedvenc állatát vagy nevezetességét.

Milyen előnyei vannak a kirakózásnak?

A puzzle egyszerre edzi az egész agyunkat: a gondolkodásért, logikáért és a kreativitásért felelős agytekervények is akcióba lendülnek és együttműködnek egymással. Szóval azon túl, hogy fokozza az agyműködést, segít a tanulási képességeink és a memóriánk fejlesztésében is. Tanulmányok kimutatták, hogy ha rendszeresen eddzük az agyunkat kirakóssal vagy más, kognitív kihívást jelentő tevékenységekkel, akkor csökkenthetjük a későbbi életkorban a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Gustav Klimt egyik festménye kirakósban. Pixabay

A puzzle ráadásul sokat segít abban, hogy fejleszd a koncentrációdat, a problémamegoldó készségedet és a kézmozdulataidat is. Mindezekre még tehetsz is egy lapáttal, ha közben beteszed a kedvenc zenédet, vagy valami egészséges nasit rágcsálsz közben.

A kirakó kiváló terápiás foglalkozás is. Amikor keressük a megfelelő darabokat, olyannyira koncentrálunk, hogy minden mást kizárunk: a stresszt és a negatív gondolatokat is. Ebben a meditatív állapotban stimulált az elménk, de izgatottság helyett nyugalmat érzünk. Ilyenkor amúgy csökken a pulzusszám és a vérnyomás is.

Unsplash

A kirakós befejezéséhez türelemre és kitartásra van szükség. A puzzle arra tanít, hogy elsősorban magunkkal szemben legyünk elég türelmesek! A képek kirakása közben megtanulhatjuk, mekkora értéke van a kitartásnak, és annak, hogy ha a problémákat türelmes és határozott gondolkodásmóddal közelítjük meg.

Már írtunk fentebb, hogy egyedül is jó buli, de csoportosan még királyabb a puzzle. Ennek ráadásul rendkívüli előnyei vannak: a csapatmunka segíti az együttműködést, a közös gondolkodást vagy épp a nagy beszélgetéseket. Mivel mindenki egy célért dolgozik, az egész családi/baráti társaság számára sikerélményt jelent az elkészült kirakós.

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.