Minden, amit tudni akartál a gumikacsádról

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sokkal több embernek van otthon gumikacsája, mint gondolnád. Az egyik legnépszerűbb és legtöbbet eladott játék a világon, mégis indokolatlanul keveset tudunk róla. Úgyhogy jöjjön most egy kis írás elsüllyeszthetetlen barátodról, aki hű társad a fürdőkádban.

  • Az első gumikacsát nem sokkal a gumigyártás elindulása után, a 19. század végén gyártották. Akkor még jóval keményebb volt, és nem is úszott a vízen. A formája sem hasonlított a maihoz, és nem fürdőkádba szánták, hanem rágókának.
  • A kacsa a mai formáját egy Peter Ganine nevű szobrásznak köszönheti, aki az 1940-es években állatszobrokat készített. A kacsa formát le is védette. Ennek kicsinyített, gumiból készült másából néhány éven belül több mint 50 milliót adtak el világszerte.
Jó sok kacsa. kép: wikipedia
  • 2001-ben a brit The Sun című bulvárlap megírta, hogy II. Erzsébetnek is van gumikacsája, aminek ráadásul korona van a fején. A bizalmas információ egy munkástól származott, aki a palota fürdőszobáinak felújításán dolgozott. A cikk után Angliában 80 százalékkal megnőtt a kacsaeladások száma.
  • A gumikacsa a pop-kultúra egyik ikonjává is vált. Szerepelt a Muppet-show-ban, készült róla film is. Az amerikai Ohio állam Akron nevű városának baseball-csapata az Akron RubberDucks nevet viseli. Akronból indultak ugyanis a nagy gumicégek, mint például a Goodyear vagy a Firestone. 2013-ban a gumikacsa bekerült a Játékhírességek Csarnokába is, a sakkal egyidőben.
  • A gumikacsa több országban a hatalommal szembeni tiltakozás szimbólumává vált. 2017-ben például Szerbiában egy gumikacsa vezette az ellenzéki tüntetéseket a kormány ellen. Kínában 2013-ban tűzfal védte azt a netes keresést, ami a „nagy sárga kacsa” kifejezésre irányult, mert politikai aktivisták korábban ezt a figurát a rendszer elleni tiltakozásra használták. 2020-ban Thaiföldön lett a kacsa a kormányellenes tüntetők jelképe.
Tiltakozó kacsa Bangkokban 2020-ban. kép: youtube
  • A Guiness Rekordok Könyve is tele van gumikacsával. A legnagyobb magángyűjtemény majdnem hatezer darabból áll. A legnagyobb gumikacsa 32 méter magas és több mint 600 kiló.
  • A nyolcvanas években vált népszerűvé a gumikacsák úsztatása. Ezeket főleg jótékonysági célból rendezték, úgy gyűjtöttek adományt, hogy a kacsákat egyenként meg lehetett vásárolni. Az események nagyságát az jelezte, hogy mennyi gumikacsát tudtak egyszerre megúsztatni. A legnagyobb kacsaverseny 2008-ban volt Londonban, amikor a Temzén 205 000 kék gumikacsa úszott egyszerre. Idővel és a környezetvédők tiltakozása miatt ez a fajta adománygyűjtés eltűnt, mert nem lehetett garantálni, hogy az összes műanyag játékot ki tudják majd pecázni az esemény végén.
  • A gumikacsák az óceánokkal foglalkozó tudósok nagy segítői. 1992-ben a Csendes óceánban a vihar a tengerbe borított egy konténert, amiből 28 000 fürdőkádba való játék került a vízbe. A gumikacsák, teknősök és békák utazását követve meg tudták figyelni a tengeri áramlatokat, illetve azt is, hogy a nap és az óceán milyen hatással van a játékok állapotára. Volt olyan játék, ami megkerülte Japánt, volt, amelyik átjutott a Bering-szoroson. 2003-ban Kanadában és Izlandon, 2007-ben Angliában sodródott a partra a játékok közül jó néhány darab. Azon kívül, hogy a színük kicsit megkopott, semmi bajuk nem volt.
  • A világ legnagyobb gumikacsa-boltja Amerikában, Chatham-ben van, itt több mint ezer különbözőféle kacsát kapni. Van Taylor Swiftes, Harry Potteres, és Donald Trumpos is, de aki szeretne, vehet akár Erzsébet királynőre hasonlító gumikacsát is.
ducksinthewindow.com

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.