Az év, amikor elmaradt a nyár

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1816 volt a „nyár nélküli év”. A nyár nem érdeklődés hiányában maradt el, egy vulkán kavart be neki. Az indonéziai Tambora tűzhányó 1815 áprilisában gerjedt haragra. A napokon át tartó kitöréssorozat alatt borzasztó mennyiségű kőtörmelék, vulkáni hamu és egyéb anyag szabadult fel – a hatást az egész bolygó megérezte. A vulkánkitörések hónapokig is befolyásolhatják a Föld éghajlatát, ugyanis a tűzhányóból felszabaduló gázok között kén-dioxid is van. Ebből – egy kis vízgőzzel keverve – olyan felhők jönnek létre, amelyek visszaverik a napsugarakat, és leárnyékolják a földfelszínt. Azaz globális a lehűlés, és globálisan őrül meg az időjárás is.

A Tambora. Wikipedia

Az Egyesült Államokban a telet felváltó nyári meleg helyett a csípős hideg időjárás maradt. Egy normális májusban ugyan lehűlhet kicsit az idő, de 1816-ban, a keleti államok nagy részében tartósan fagyott, júniusban pedig havazott. A pennsylvaniai folyók júliusban még mindig be voltak fagyva. Európában szakadt az eső, Írországban nyolc egymást követő héten ömlött az égből. Míg az amerikaiaknál a fagyok a haszonállatok elpusztulásához vezettek, addig Írországban a heves árvizek elmosták az éves burgonyatermést.

A globális hőmérséklet-csökkenés hatásai még Ázsiára is kiterjedtek, ahol megszakadt a szokásos monszunszezon. Az őrült időjárás következtében számos régióban odaveszett a termés, ami rendkívül súlyos éhínséghez vezetett. Magyarországon egyébként már 1815 júniusától kezdve elmaradtak a nyári hőmérsékletek a megszokottól. A téli hó az olvadás után komoly belvizeket hozott magával. A terméshozam itt is visszaesett, az éhínség mellett pedig tífuszjárvány is tombolt.

Unsplash

2019-ben tudósok vizsgálták meg éghajlati modellek segítségével, hogy milyen lett volna az időjárás a vulkán nélkül. Az eredmények szerint 1816 szokatlanul csapadékos lett volna, de a modell megmutatta, hogy valóban a kitörés miatt volt olyan hideg. 1816, a kitörés utáni év úgy vonult be a történelembe, mint „az év, amikor nem volt nyár”. A vulkánkitörés természeti következményei miatt legalább 71 ezer ember halt meg.

Kiemelt kép: NASA Expedition 20 crew / Wikipedia

Források: IFL Science, Center for Science Education, Múlt-kor.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.